• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

05.10.2015

08:21

(FOTO) DA LI JE OVIH 10.000 SLIKA dovoljan dokaz da smo bili na Mesecu?

Zanimljivosti

(FOTO) DA LI JE OVIH 10.000 SLIKA dovoljan dokaz da smo bili na Mesecu?

Podeli vest

NASA je u spektakularnu Apolo arhivu na Flickru spakovala sve što su astronauti snimali tokom misija na Mesecu. Ali, sigurno će se naći oni koji će posumnjati i u ovo

Spuštanje čoveka na Mesec jedan je od najvećih uspeha čovečanstva. Već decenijama fotografije NASA-inih Apolo misija iz tog programa nalaze se u svetskim enciklopedijama. Ali nikad pre niste mogli videti te slavne fotografije u boljoj rezoluciji nego danas. 

POGLEDAJTE GALERIJU 

NASA je na Flickru objavila više od 10.000 fotografija u visokoj rezoluciji koje su Hasselblad kamerama na Mesecu snimili astronauti. Film koji je korišćen na tim kamerama je 3-4 puta veći od standardnih starih 35mm filmova, te su snimale vrlo detaljne kadrove. 

Svemirski centar Džonson (deo NASA-e) je 2004. godine pokrenuo dugi proces skeniranja originalnih fotografija Apolo misija. Fotografije su tada presnimljene u TIFF formate (nekompresovan format visoke rezolucije), a onda su ih prebacili na DVD diskove.

- Te su fotografije procesuirane kako bismo ih objavili na našim veb stranicama, a radilo se i na poboljšanju boja, nivou osvetljenja, a rađeno je i smanjivanje veličine na otprilike 1000 dpi-a za verzije u visokoj rezoluciji - izjavio je Kip Tig, autor projekta Apolo arhive. 


ODUŠEVIĆETE SE! Beskorisne, a tako zanimljive činjenice o svemiru!


Arhiva se širi, a u međuvremenu možete uživati u mnoštvu spektakularnih fotografija koje su već objavljene, a među njima su i fotografije iz misije Apolo 11 - prvog spuštanja čoveka na Mjesec, 20. jula 1969. godine. Šest sati nakon sletanja (tada je već bio 21. jul) na površinu Meseca je iskoračio Nil Armstrong i to tokom TV prenosa uživo širom sveta. 

Kompletnu galeriju sa preko 10.000 fotografija možete videti ovde. 

NASA je uspešno izvela šest spuštanja na Mesec s ljudskom posadom.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija