• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

18.11.2015

15:43

ASTRONOMI pronašli zvezde starije od Mlečnog puta

Zanimljivosti

ASTRONOMI pronašli zvezde starije od Mlečnog puta

Podeli vest

Astronomi s Australijskog nacionalnog univerziteta otkrili su zvezde stare više od 13 milijardi godina, starije i od Mlečnog puta, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC)

Te zvezde, potencijalno najstariji objekti ikada otkriveni, nastale su kada je univerzum imao samo 300 miliona godina i oko njih se potom obrazovala naša galaksija Mlečni put.

 - Ove prastare zvezde su među najstarijim opstalim zvezdama u univerzumu i izvesno najstarije koje smo ikada videli - rekla je Luis Hauz, vodeća autorka studije objavljene u poslednjem broju časopisa Nejčr (Nature).

(VIDEO) ISTORIJSKO OTKRIĆE: NASA u dalekoj galaksiji pronašla Boga?!

Hauz i njeni saradnici uvereni su da su te zvezde stare preko 13 milijardi godina zbog njihovog sastava i lokacije. One sadrže veoma malo "metala", što je termin, kako navodi BBC, koji astronomi koriste za svaki element osim vodonika i helijuma. Ti metali nastaju kada zvezde eksplodiraju u supernovi i onda ulaze u sastav kasnije nastalih zvezda.

Ako zvezde imaju neobično malo metala, onda su verovatno nastale u ranoj istoriji univerzuma, pre eksplozije mnogih zvezda iz kojih nastaju takvi elementi.

Moguće je, međutim, da i u oblastima svemira s malo metala mogu nastati zvezde, koje onda iako mlade, nemaju takvih metala. Astronomi onda posmatraju kako se kreću zvezde da bi ustanovili da li su oduvek bile u sada gustom, metalom bogatom centru Mlečnog puta. Ako je zvezda rođena u tom regionu, onda je jedino objašnjenje malog sadržaja metala da su nastale pre postanka Mlečnog puta.

 - Te zvezde imaju iznenađujuće nizak nivo ugljenika, gvožđa i drugih teških elementa, što sugeriše da prve zvezde nisu eksplodirale kao uobičajene supernove - rekla je Hauz.

Otkriće astronoma s Australijskog nacionalnog univerziteta protivreči mnogim aktuelnim teorijama o uslovima ranog unverzuma, navodi BBC.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija