• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mashable.com/Informer.rs

30.12.2015

10:46

PLANETA ZATRPANA Neverovatno se povećala količina svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje

Zanimljivosti

PLANETA ZATRPANA Neverovatno se povećala količina svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje

Podeli vest

Količina svemiskog đubreta koje kruži oko zemlje neverovatno se uvećala u roku od 58 godina

NASA trenutno prati kretanje 20.000 delova raketa, nefunkiconalne satelite i delove otpada veće od teniske loptice koji kruže brzinom od 27.000 kilometara na čas.

Osim toga, oko Zemlje se kreće 500.000 predmeta veličine klikera, dok postoji nekoliko miliona delova koji su toliko sitni da ih je nemoguće pratiti.

Tu količinu otpadnog materijala teško je zamisliti, pa novi video koji je napravo Kraljevski institut Velike Britanije prikazuje kako to izgleda.

Naučnik Stjuart Grej, predavač sa Univerzitetskog koledža u Londonu, napravio je snimak u kom slikovito prikazuje koliko se količina svemirskog otpada uvećala od lansiranja Sputnjika, prvog satelita, 1957. godine.

Naučnici sa Zemlje prate kretanje većih objekata kako bi sprečili da oni udare u Zemlju ili u neki od satelita koji i dalje funkcionišu.

Svemirski otpad je jedan od najvećih problema svemirskih agencija, jer čak i najmanji delići mogu naneti veliku štetu važnim objektima koji kruže oko naše planete. Ponekad čak i Međunarodna svemirska stanica mora da se ukloni s puta svemirskom otpadu koje bi moglo da je ugrozi.

Samo kad su Kinezi testirali rakete 2007. godine proizvedeno je više od 2.000 delova đubreta.

U snimku pogledajte koliko se stanje promenilo od prvog lansiranja u svemir:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija