• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Avaz

10.01.2016

21:02

(FOTO) MAJMUNICA IZGUBILA NA SUDU: Ne može da ima autorska prava na svoj selfi!

Zanimljivosti

(FOTO) MAJMUNICA IZGUBILA NA SUDU: Ne može da ima autorska prava na svoj selfi!

Podeli vest

Ženka majmuna ne može da dobije autorska prava za selfije koje je uslikala pre četiri godine u Indoneziji fotoaparatom Dejvida Slejtera

To je odlučio Savezni sud pošto je PETA prošle godine podnela tužbu protiv Slejtera, koji je sporne selfije objavio pod svojim imenom i zaradio na njima. 

Cela priča počela je još 2011. godine kada je Slejter otišao u Indoneziju kako bi fotografisao majmune.

Tokom snimanja u divljini, Slejter je stavio kameru na tronožac i namerno ostavio daljinski upravljač za kameru na tlu kako bi bio dostupan majmunu.

David Slater

Jedna ženka je uzela daljinski i 'okinula' nekoliko fotografija koje su većinom bile neupotrebljive. Ali par fotki je ispalo dobro te ih je Slejter kasnije objavio kao „majmunske selfije“. Slater je na fotografije stavio svoje autorsko pravo pod pretpostavkom da te fotografije pripadaju njemu.

No, PETA se pobunila i odlučila da tuži Slejtera s ciljem da se autorska prava pripišu majmunu, te da sva zarada od fotografija ide za dobrobit majmuna. Slučaj je pobudio interes javnosti od samog početka jer je prvi u kom se traži da životinja dobije autorsko pravo na fotografije.

Ipak, sudija Vilijam Orik obrazložio je kako prema zakonu samo ljudi mogu da imaju autorska prava... Sudija je još rekao da je sledeća odluka na Kongresu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija