• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

14.01.2016

17:38

NAJSTARIJE POMAGALO! U Austriji otkrivena drvena proteza stara 1.500 godina!

Zanimljivosti

NAJSTARIJE POMAGALO! U Austriji otkrivena drvena proteza stara 1.500 godina!

Podeli vest

Austrijski arheolozi saopštili su danas da su otkrili predmet od drveta za koji veruju da je dosad najstarije ortopedsko pomagalo

Kako prenosi AFP, reč je o drvenoj protezi u obliku stopala staroj 1.500 godina. 

Drevni implant je otkriven na arheološkom nalazištu Hemaberg, u južnoj Austriji, u grobu muškarca bez levog stopala i članka koji je na donjem delu noge imao gvozdeni prsten i ostatke proteze napravljene od drveta i kože. 

- Izgleda da je preživeo gubitak stopala i da je živeo još najmanje dve godine sa protezom. Prilično je dobro s njom hodao - kazala je Sabine Ladšteter iz Austrijskog arheološkog instituta (OeAl). 

Grobnica muškarca s protezom, za kog arheolozi veruju da je bio dobrostojeći pripadnik franačkog naroda, pronađena je 2013, ali su "iznenađujući detalji" o drvenoj nozi tek nedavno otkriveni, objasnila je Ladštetner. 

- Postojala je velika opasnost od infekcije, što upućuje na zaključak da je lečenje bilo vrlo efikasno. Ne treba zaboraviti da se to dešavalo na samom rubu civilizacije, u šestom veku pre nove ere - istakla je ona. 

Do dolaska Slovena u VII veku, Hemaberg je sa svojih šest crkava bio najznačajnije hiršćansko mesto hodočašća severno od Alpa. 

(FOTO) PRAISTORIJA! Pronađen meteorit star 4,5 milijardi godina!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija