• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

16.01.2016

18:15

NEŠTO SE DEŠAVA NA ZVEZDI KIC 8462852 Teorija o vanzemaljcima ponovo u igri!

Zanimljivosti

NEŠTO SE DEŠAVA NA ZVEZDI KIC 8462852 Teorija o vanzemaljcima ponovo u igri!

Podeli vest

Pre tri meseca objavljeno je otkriće neobičnih promena u vezi sa sjajem zvezde KIC 8462852. Ova zvezda spada u F-tip (sunčev sused na tzv. Glavnom nizu normalnih zvezda), a nalazi se u sazvežđu Labuda na udaljenosti od 1480 svetlosnih godina

Neobične promene u vezi sa sjajem ove zvezde otkrili su "građani-naučnici" u okviru projekta "Lovci na planete". Do otkrića su doveli podaci koje je sakupio svemirski teleskop Kepler, zadužen za posmatranje promena u vezi sa sjajem udaljenih zvijezda koje uzrokuje prolazak planeta ispred njih. Između 2009. i 2013. godine ustanovljeno je da je zvezda ponekad gubila i do 20 odsto svog sjaja. Štaviše, ove promene nisu sledile nikakav poznati obrazac. 

NEBESKA MISTERIJA Šta orbitira oko zvezde KIC 8462852?

To bi značilo da neki veliki objekat blokira svetlost, i to nasumično, što znači da ne može da bude u pitanju planeta, ili neki drugi usamljeni objekat koji orbitira jer bi oni generisali određeni obrazac zatamnjenja svetlosti. Reč je o nečemu što vremenom menja svoj oblik, zbog čega blokira različite nivoe svetlosti u nasumičnim intervalima. Prve ideje da se radi o vanzemaljskoj strukturi su odbačene. Došlo se do mišljenja da je u pitanju veliki oblak kometa, što su mnogi astronomi prihvatili kao realno objašnjenje. 

U međuvremenu, astronom sa Državnog univerziteta Luizijane, Bredli Šefer, pretražio je arhive staklenih fotografskih ploča opservatorije Harvard. Ti podaci sežu do 1890. godine. 

Analizirajući više od 1200 merenja sjaja u periodu između 1890.i 1989. godine, Šefer je uočio nepravilno slabljenje sjaja zvezde KIC8462852. On je izračunao da bi za ovakvo stogodišnje slabljenje svetlosti bilo potrebno 648.000 džinovskih kometa (svaka od oko 200 km prečnika, a takve oko Sunca nikada nisu opažene). One bi "organizovano" prelazile ispred zvezde, što je po svakoj osnovi nemoguće i do sada nigde viđeno. Ovim opažanjima Šefer je opovrgao kometnu teoriju. Zvezde F tipa ne pokazuju ovakvo menjanje sjaja, pogotovo ne u vremenskom intervalu od oko 100 godina. 

(VIDEO) NAJVEĆA MISTERIJA U SVEMIRU Vanzemaljci kruže oko zvezde KIC 8462852?

U isto vreme, on je ponovo vratio u igru mogućnost da izvor ove pojave možda ipak mogu biti vanzemaljske megastrukture neke napredne strane civilizacije koja ih vremenom polako gradi. Jedna stvar je sigurna, smatra Šefer: bizarne promene sjaja verovatno su prouzrokovane nekim fizičkim mehanizmom. 

 - U pitanju je mehanizam koji se ne pojavljuje kao izolovani događaj u prošlom veku, već proces koji je u toku i koji ima kontinuirane efekte." 

Poslednjih meseci, radio teleskopi u okviru dugogodišnjeg projekta SETI (Search for Extraterestrial Inteligence, odnosno potraga za vanzemljaskom inteligencijom), bili su usmereni ka ovoj neobičnoj zvezdi. Nisu utvrđeni nikakvi signali koji bi bili veštačkog porekla, barem na frekvencijama na kojima su traženi, što navodi na zaključak da, ako vanzemaljci žive u okruženju ove zvezde, oni su neobično tihi. 

U svakom slučaju, zvezda KIC8462852 za sada predstavlja presedan koji se ne može objasniti na osnovu podataka kojima stručnjaci trenutno raspolažu. Nema sumnje da treba nastaviti posmaranje kako bi se došlo do odgovora u vezi sa time šta se dešava u okolini ove daleke zvezde.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17