• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sta.hr/Informer

17.01.2016

12:16

NE BACAJTE SUNĐER! Uz jednostavan trik opet je čist!

Zanimljivosti

NE BACAJTE SUNĐER! Uz jednostavan trik opet je čist!

Podeli vest

Sunđeri za sudove su leglo raznoraznih bakterija, a samo ispitanje deterdžentom i vrućom vodom nije dovoljno...

Ako verujete da vam je nakon pranja sudova sunđer koji ste upravo upotrebili čist baš kao i vaše čaše - u velikoj ste zabludi. Filip Tierno, mikrobiolog i patolog iz Njujorka upozorava da su sunđeri za sudove zapravo vrlo prljavi i opasni po zdravlje, jer u sebi sadrže sitne čestice ostataka povrća, mesa i ostale hrane koja se nađe na tanjiru. To vodi razmnožavanju bakterija u sunđeru jer im je okruženje upravo savršeno za to - imaju dovoljno hrane, a toplo im je i vlažno, baš kao što vole.

POSNA KUHINJA Špageti s tunjevinom i bosiljkom

Zbog toga su kuhinjski sunđeri rasadnici neprijatnih bakterija, kao što su salmonela, ešerihija, listeria i ostale koje mogu da izazovu crevne i kožne infekcije, od blagih do ozbiljnih. Mikrobiolog kaže da to što sunđer na kraju isperemo vrućom vodom i sredstvom za pranje sudova nije dovoljno. Ali, postoji način da budemo sigurni da bakterija nema.

POSNA KUHINJA Losos s grejpfrutom

Trik za dezinfekciju

Za to vam treba izbeljivač (varikina) i voda, u srazmeri 1:9. Sunđer uronite u taj rastvor i izvadite nakon deset do 30 sekundi (ne zaboravite da stavite rukavice) pa isperite pod mlazom vode. Dezinfikujte je na ovaj način posebno ako ste čistili površine na kojima je bilo sirovo meso. Svaki put napravite svež rastvor. Ako vam ovo zvuči komplikovano, kupite nov sunđer. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija