• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

27.01.2016

23:43

SMAK SVETA SE BLIŽI: Grupa priznatih naučnika uputila očajničko upozorenje!

Zanimljivosti

SMAK SVETA SE BLIŽI: Grupa priznatih naučnika uputila očajničko upozorenje!

Podeli vest

Čovečanstvo je i dalje na korak od toga da uništi sebe, tvrdi jedna grupa priznatih stručnjaka. Prestalo je još tri muinuta do ponoći

U akademskom časopisu "Bulletin of Atomic Scientists", koji je kreirao "Sat sudnjeg dana" ("Doomsday Clock"), oni tvrde da su ostala samo "tri minuta do ponoći". Kada je to vreme određeno na prošlogodišnjem sastanku, čovečanstvo se više nego ikada približilo uništenju. Najveće pretnje su nuklearno oružje i klimatske promene.

Grupa cenjenih naučnika, formirana početkom Drugog svetskog rata, upozorava da niko ne treba da se teši činjenicom da se čovečanstvo nije za još jedan korak približilo sudnjem danu.

- Tri minuta do ponoći su dovoljno blizu. Previše blizu. Mi, članovi Naučnog i sigurnosnog odbora u časopisu "Bulletin of Atomic Scientists", želimo da razjasnimo zašto nismo pomerili sat 2016. godine: to ne znači da imamo dobre vesti, jer svetski lideri i dalje nisu usmerili svoju pažnju na smanjenje ekstreminh opasnosti koje sa sobom nose nuklearno oružje i klimatske promene.

Kada ove opasnosti nazovemo egzistencijalnim, ne preterujemo: one su pretnja za postojanje civilizacije i zato treba da budu među najvažnijim pitanjima lidera kojima je stalo do svojih birača i zemalja - piše u saopštenju.

Oni su istakli uspeh u dogovoru sa Iranom po pitanju nuklearnog oružja i uspeh u Parizu, gde je glavno pitanje bilo pitanje klimatskih promena. Ali nove pretnje Severne Koreje nadnele su se na taj uspeh.

- Iako je iranski dogovor obavljen, tenzije između SAD i Rusije dostigle su nivo koji podseća na najgori period Hladnog rata. Konflikt u Ukrajini i Siriji se nastavio, a NATO i Rusija igraju veliku ulogu u svemu tome.

Vašington i Moskva se i dalje drže dogovora o nuklearnom oružju, ali SAD, Rusija i druge zemlje koje poseduju nuklearno naoružanje rade na programima modernizovanja nukleranih arsenala, čime šalju poruku da planiraju da održe spremnost svog oružja, bez obzira na potpisani sporazum - objašnjavaju stručnjaci.

Razgovor o klimatskim promenama u Parizu probudio je nadu, ali je malo toga urađeno da se strašni efekti klimatskih promena smanje, piše u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

"Биће скоро пропаст света" , ако, ако, .... није - штета"....!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija