• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr/informer.rs

03.02.2016

10:21

(VIDEO) OVAKO ĆEMO IZGLEDATI: Uskoro će nam umnjaci i bradavice biti višak!

Zanimljivosti

(VIDEO) OVAKO ĆEMO IZGLEDATI: Uskoro će nam umnjaci i bradavice biti višak!

Podeli vest

Bilo je potrebno 6 miliona godina evolucije da se ljudska rasa razvije do sadašnjeg oblika. Ne čudi zato da se i naša fizionomija mnogo promenila u tom periodu. Zapravo, još uvek postoje neki delovi tela koji su nekad bili vrlo korisni, ali su u međuvremenu postali ili će postati višak

1. Trtična kost

Ljudima više ne trebaju repovi. Sasvim dobro održavamo ravnotežu i bez njih. Međutim, većina sisara ima rep u nekom trenutku svog života. Između pet do osam nedelja nakon začeća, ljudski emrion, čini se, ima nešto što podseća na rep, ali on do rođenja nestane jer se formira karlica.

2. Muške bradavice

U osnovi, muškarci imaju bradavice jer su mogli biti žene. Muški i ženski fetusi razvijaju se potpuno jednako prvih 60 dana života u maternici. Za one s hromozomom Y testosteron će napraviti svoje i razviće se muški polni organi.

3. Zub umnjak

Ljudska vilica se vremenom smanjuje, a rezultat toga je da u nju ne mogu da stanu svi naši zubi. U stvari, kod većinu nas je već tako.

Svaki peti čovek osjeća posledice prevelike gužve među zubima, pa nam definitivno ne treba još jedan zub koji raste u već odrasloj dobi, što znači da će umnjaci uskoro nestati.

4. Trnci iliti ježenje

Naši preci su po telu imali više dlaka, a zahvaljujući trncima (tj. ježenju) su terali predatore, kao nakostrešene mačke. Zato nas i dan danas prođu trnci kad se uplašimo. Takođe, naježimo se i kad nam je hladno jer nam je nekad takvo kostrešenje moglo pomoći da se ugremo. Danas su trnci uglavnom beskorisni.

5. Treći kapak

U samom uglu oka, odmah pored nosa, postoji mali komadić kože koji zapravo uopšte ne bi trebao biti tamo. Ptice ovaj kapak koriste kao dodatni i mogu ga navući preko oka kao zaštitu ili kako bi sačuvali vlažnost, međutim on nama uopšte nije potreban.

6. Refleks hvatanja

Ako stavite nešto na dlan male bebe, ona će to čvrsto uhvatiti. Dok smo imali više dlaka po telu, taj refleks je bio važan da se mladunče može uhvatiti za krzno mame. Tako bi mama mogla obavljati svakodnevne poslove i imati obe ruke slobodne.

REVOLUCIJA U SAD Sledeće godine čak 60 transplantacija penisa!

7. Uši (neki delovi uha)

Naravno, uši su nam vrlo potrebne, ali uho ima puno delova koji su manje-više beskorisni. Postoji grupa mišića koji se zovu aurikularni mišići koji nam omogućavaju da pomeramo uši. Za razliku od nekih životinja poput majmuna i mačaka koje moraju pomicati uši kako bi bolje čule, mi jednako dobro čujemo bez obzira na položaj naših ušiju.

Većinu vremena zato ni ne koristimo ušne mišiće. Neki ljudi njima mogu pomerati uši, ali to im ne pomaže da bolje čuju. No s našim precima to nije bio slučaj pa su pomerali uši kako bi poboljšali sluh.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija