• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr/informer.rs

03.02.2016

14:51

PISMO ALBERTA AJNŠTAJNA: Ponekad sam toliko zaokupljen poslom da zaboravim da ručam!

Zanimljivosti

PISMO ALBERTA AJNŠTAJNA: Ponekad sam toliko zaokupljen poslom da zaboravim da ručam!

Podeli vest

Tridesetšestogodišnji Albert Ajnštajn 1915. godine živeo je u ratom zahvaćenom Berlinu sa daljom rođakom Elsom, koja će mu kasnije postati žena. Njegova dva sina Hans Albert i Edvard „Tete“ Ajnštajn živeli su sa njegiovom bivšom suprugom Milevom Ajnštajn u Cirihu, koji je u ratu bio neutralan

Nakon osam dugih godina truda, njegova teorija relativnosti napokon je bila sažeta na dve stranice teksta.

Pod utiskom tog postignuća napisao je svom jedanaestogodišnjem sinu sledeće pismo:

"Moj dragi Alberte,

Tvoje jučerašnje pismo me je veoma razveselilo. Plašio sam se da mi nećes pisati uopšte. Kada sam bio u Cirihu rekao si mi da ti je čudno kad sam tamo. Znaj da imaš oca kojem si veoma drag i koji te puno voli. Potrudiću se da što pre provedemo barem mesec dana zajedno na nekom udobnom mestu gde nas niko neće uznemiravati.

RAZMIŠLJANJE GENIJA Ajnštajnova pisma na aukciji

Od mene mozeš naučiti puno dobrih i lepih stvari, nešto što ti niko drugi ne bi mogao ponuditi. Sve ono što sam postigao kroz godine rada  najviše će biti dostupno mojim dečacima, pa tek onda strancima. Ovih dana sam završio jedno od najlepših dela u životu i kad još malo porasteš pričaću ti sve o tome.

Jako sam srećan što uživaš u sviranju klavira. Po mom mišljenju to i stolarija su najbolja zanimacija za tvoj uzrast, čak bolja i od škole. Te dve stvari najviše odgovaraju mladoj osobi poput tebe. Na klaviru sviraj stvari koje te vesele, čak iako ti ih učitelj nije zadao.

Najviše ćeš naučiti ako budeš radio stvari koje te toliko vesele da ne primećuješ koliko je vremena prošlo od kad si počeo da se baviš njima. Ja sam ponekad toliko zaokupljen poslom da zaboravim na ručak.

PATOLOG UKRAO AJNŠTAJNOV MOZAK? Oteo ga pre kremacije, a sad je na izložbi!

Takođe, igraj se sa bratom bacanja obruča, jer tako vežbaš okretnost.

Posećuj mog prijatelja Cangera. On je jako dobar čovek.

Poljubi Tetea i pozdravi majku.

Tvoj tata."


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija