• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.02.2016

20:30

DELUJE LAKO Možete li da rešite zadatak za đaka petaka?

Zanimljivosti

DELUJE LAKO Možete li da rešite zadatak za đaka petaka?

Podeli vest

Osnovna škola je davno za nama, a zajedno sa njom u prošlosti smo, izgleda, ostavili i ona osnovna pravila matematike i logike. Iako bi većina klinaca ovu logičku i matematičku mozgalicu rešila bez problema, odrasli tviteraši se ubiše od prepiranja koji je tačan rezultat. Šta vi mislite?

Zadatak deluje vrlo jednostavno i neodoljivo podseća na one mozgalice koje smo svi radili u osnovnoj školi, piše 24sata.rs. U priči su jabuke, banane i kokosi, a potrebno je da nakon tri jednačine sa rešenjem sami pronađete rešenje za četvrtu.

Prva tri koraka su veoma jednostavna, i nikome ne predstavljaju problem. Tri jabuke su 30, što znači da jabuka mora da bude 10. Jabuka i dva puta po četiri banane daju 18, a ako znamo da je jabuka 10, onda četiri banane sigurno daju broj 4.

Sledeća jednačina kaže da su četiri banane minus kokos jednako dva. Pošto su četiri banane zapravo 4, onda znamo da je kokos dva. Sve je to jasno, ali kod poslednje jednačine nastaje problem.

Jer, kokos (2) plus jabuka (10) plus banane (4) treba da da rezultat 16. Ali, nije!

Da li možete da uočite zašto?

Naime, ono što ljudma stalno promiče jeste činjenica da je u poslednjoj jednačini samo polovina kokosa, kao i veza od tri, a ne četiri banane. Polovina kokosa bi, dakle, trebalo da bude jedan, a ako su četiri banane bile 4, onda su tri banane 3.

Tako da je pravi rezultat 14.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17