• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: klix.ba/informer.rs

25.02.2016

20:07

VANZEMALJCI NAM SE JAVLJAJU! Naučnici otkrili šta je izvor misterioznih signala iz svemira!

Zanimljivosti

VANZEMALJCI NAM SE JAVLJAJU! Naučnici otkrili šta je izvor misterioznih signala iz svemira!

Podeli vest

Naučnici su prvi put uspeli da odrede izvor misterioznih radio-signala (FRB) koji kopkaju astronome još od 2007. godine, kada su detektovani

Ipak, od tog vremena signal je uhvaćen samo 17 puta, što predstavlja otežavajuću okolnost kada se želi odrediti njegov izvor. Svaki od 17 detektovanih signala trajao je nekoliko milisekundi uz emitovanje energije koju naše Sunce proizvede u 10.000 godina. 

Stručnjaci dugo nisu bili sigurni šta je njihov uzrok. Od spekulativnog nadanja da je reč o vanzemaljskoj civilizaciji pa do sudara zvezda, na stolu su bile mnoge neobične opcije. Da bi se došlo do prave prirode signala, prvo je bilo potrebno odrediti udaljenost nepoznatog izvora. 

Koristeći australijski teleskop Parks koji je pronašao "odjek" signala, te uz pomoć 8,2-metarskog teleskopa Subaru sa Havaja, naučnici su zaključili da se izvor nalazi na oko šest milijardi svetlosnih godina od Zemlje, u eliptičnoj galaksiji za koju se smatra da je izuzetno stara. 

NAUČNICI TVRDE: Nismo pronašli vanzemaljce zato što su već mrtvi!

Astronom Ivan Kin iz britanske opservatorije “Džodrel Benk” poslednji put je detektovao signal 18. aprila 2015. godine. 

On ne veruje da je signal trag vanzemaljske civilizacije, a pretpostavlja da je reč o sudaru dve neutronske zvezde koje su pre kataklizme činile binarni sistem orbitirajući jedna oko druge. Takođe, Kin isključuje mogućnost eksplozije supernove.

(FOTO) RUSI ŽELE DA OSVOJE MESEC Evo kako će da izvedu taj pohod!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija