• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

26.07.2019

08:30 >> 08:31

(VIDEO) OVO SU NAJSTRAŠNIJE VLAŠKE KLETVE! Kažu da od njih NIKO NIJE UMAKAO!

Zanimljivosti

(VIDEO) OVO SU NAJSTRAŠNIJE VLAŠKE KLETVE! Kažu da od njih NIKO NIJE UMAKAO!

Podeli vest

Kulturno nasleđe Srba dobilo je posebnu notu zahvaljujući prostoru Istočne Srbije, gde i dan-danas operišu vračare koje se bave vlaškom magijom. Različite bajalice, rituali, obredi, mađije i kletve, sastavni su deo svakodnevnice Vlajni u selima Timočke i Negotinske krajine

U kojoj meri se vlaške kletve, odnosno paremije, razlikuju od onih koje izgovaraju naši stari, imate prilike da vidite u sledećim redovima.

- Vlaške kletve su veoma moćne i veruje se da od njih ne može da se pobegne. Izrečena kazna sustigne svakog, pre ili kasnije. Običaj bacanja kletvi na nekog zove se "natama", smatra se prvim sudom po običajnom pravu i jedini lek da vas ne sustigne kletva je da se potraži savet belog maga - navodi Radmila K. iz mesta na Timoku, koja je dobro upoznata sa vlaškom praksom.

Dešava se da majke kunu svoju decu zbog nekog nestašluka, kada pomisle da su "dosadna kao proliv". Tada Vlajne izgovaraju "Šiknulo iz tebe, da šikne!", a ova kletva se ne smatra teškom. Međutim, ima i takvih:

1. Bată-l domńe?ău, să-l bată. Bog ga ubio, da ga ubije.

2. Dabuogda buoii sî-i muara în źug, aratura să nu măi fakă. Dabogda mu lipsali volovi u jarmu, oranje da ne završi.

3. Dabuogda lînga tata mieu sî će baź! Dabogda kraj mog mrtvog oca u zemlju da uđeš - koristi se kada u slučaju kada onaj ko navaljuje silom da uđe negde gde mu nije mesto.

4. Dabuogda nuapća să ći duară đinţî, da ?îua să ći bată papuśi. Dabogda noću da te bole zubi, a danju da te žuljaju cipele.

5. Dabuogda s-ăţ piśe pula đin rîdaśină! Dabogda ti k...c otpao iz korena!

6. Dabuogda să-l ia muarća pi aăla kare duarme nuapća. Dabogda crko onaj koji noću spava - kletva koju su koristili hajduci.

7. Dabuogda tuot înainće sî će duś, in urmă să ni ći măi întuorś. Dabogda samo napred da ideš, nazad nikad da se ne vratiš.

8. Dabuogda unđe śiń sî nu prîn?! Dabogda gde večeraš, da ne ručaš - ova kletva podrazumeva da osoba nigde nema mira ni staništa, stalno da luta.

Anketa

9. Dakă mint, dabuogda să nu măi ažung suarli ku piśuarli, ńiś luna ku mîna. Ako lažem, dabogda nikad ne dohvatio sunce nogama, ni mesec rukama - ovo je kletva kojom neko kune ali u šali.

10. Duće la draku în balta viarđe. Idi do đavola u zelenu baru - šalje ga tamo gde živi Đavo.

11. Duśaćai, unđe sa dus mutu ku kalu. Idi, kud je otišao mutavko sa konjem - kletva potiče iz mita o Svetom Iliji, u kojoj je on imao slugu koji je bio nem i gluv. Sveti Ilija mu je naredio gde da ode da grmi, ali ga ovaj nije čuo dobro, pa je otišao sa konjem na drugu stranu i tamo grmio za svoj groš. Zbog toga se na nebu čuju udaljene i slabe grmljavine.

12. Đin gură sî-ţ iasă, dupa kap sî-ţ ţîasă. Što ti iz usta izleti, po vratu nek te klepi - primenjuje se prilikom svađe dve osobe, za situaciju u kojoj ono što jedna osoba poželi drugoj treba da snađe upravo onog ko je to pomislio.

13. Fiţar uoki afurisîţ. Proklete ti oči bile.

14. Kînd sa vo faśa salka puom, şî tu sî ći faś uom. Kad vrba postane voćka, i ti da postaneš čovek - stari Vlasi nisu smatrali vrbu za neko vredno drvo; ona je bila vezana za đavole koji su boravili pod njom, u vodi. Nju je proklela Sveta Majka da večno plače.

15. Sî đa dumńe?îu sî ai tot karunţ în kasă, da ńepuoţ ńiśkînd pi lînga masă. Dabogda imao samo sede u kući, a unuke nikad oko stola - ovo je teška kletva, kojom se nekom  želi da mu se zatre seme.

POGLEDAJTE JEDNU OD BROJNIH EMISIJA O VLAŠKOJ MAGIJI:

 

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dleifocs

pre 8 godina

Apropo o kulturi iz koje dolazi i kulturi iz koje je kritikovan. Koliko ima zena medju 100 najbogatijih iz kulture iz koje je kritikovan ? Toliko o vasoj kulturi duplih standarda,cinizma,licemerja,velikih apetita za tudjim zemljama i njihovim bogatstvima...Zasto se NBA placa mnogo vise od bilo koje zenske kosarke npr...Za sve to vam nije kriv NOLE,mada biste voleli da mu to prikacite! Da li treba navoditi milionske primere o tome sta za visu rasu vazi kao pravilo a za nas ne.Ipak tako nece biti do kraja sveta...NEKO ODOZGO VIDI SVE !

Dragan

pre 6 godina

Vračarenje i vršenje koje kakvih crmo magijskih usluga proglasiti za teškim krivičnim delom i za takva dela davaoci usluga trebaju krivično odgovarati

Andro

pre 4 godine

NAucnici kazu da majmunima stane razvoj mozga negde oko druge godine . .izgleda da neki majnuni nastave sa razvojem jos koji godinu ..

bane48

pre 4 godine

Ma kakve vlaške magije, ja sam iz tih krajeva istočna Srbija, te vlaške babetine često puta neznaju srpski i veliki prevaranti su, neke od njih žive na pojati i retko kada dolaze u grad, ne verujte u to!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17