• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.rs/informer.rs

11.04.2016

17:57

SOLARNA OLUJA GRABI KA ZEMLJI: Preti višegodišnji prekid komunikacija!

Zanimljivosti

SOLARNA OLUJA GRABI KA ZEMLJI: Preti višegodišnji prekid komunikacija!

Podeli vest

Naučnici se spremaju za solarnu oluju koja bi mogla da dovede do višegodišnjeg prekida komunikacija i da život na Zemlji izloži ozbiljnoj opasnosti

Mnogi ljudi i dalje nisu svesni opasnosti koja preti našoj planeti od geomagnetne oluje koja se ustremila na Zemlju sa Sunca, a koja bi životu na Zemlji mogla da nanese veliku štetu.

O ovoj opasnosti su se izjasnile NASA i američko ministarstvo za bezbednost, dok naučnici upozoravaju da čovečanstvo mora ozbiljnije da se pozabavi ovom temom.

Vremenski uslovi u svemiru i ranije su dovodili do problema, što je dovodilo do povremenih smetnji u funkcionisanju tehničkih uređaja i dovodilo do vidljivih promena. Ipak, nijedna dosadašnja opasnost nije bila tako dramatična kao Karingtonski događaj iz 1895, kada je došlo do najvećih poznatih geometrijskih oluja, kakva bi danas izbrisala komunikacionu tehnologiju na globalnom nivou.

Kada bi se takav događaj desio danas na Zemlji, prestali bi da rade komunikacioni sateliti, pokvarili bi se GPS uređaji, a avioni ne bi mogli da lete. Osim toga, moguće je da bi fenomen mogao da dovede do gubitka memorije u kompjuterima.

SUNCE JE KRIVO: Preti nam mini ledeno doba!

Posledice bi mogle da traju mesecima, ili čak godinama, jer bi vlastima trebalo vreme da obnove infrastrukturu na koju se savremeni svet oslanja. Osiguravajuća kuća "Lojds" procenila je da bi šteta mogla da iznosi između 600 milijardi i 2,6 biliona (hiljada milijardi) američkih dolara.

Američka vlada tek sad je odlučila da preduzme ozbiljne mere povodom ovih upozorenja, a prva je bolje predviđanje svemirskih vremenskih prilika.

- Znamo da postoji rupa u našoj sposobnosti da procenimo ranjivost i moguće posledice - rekao je Džek Anderson, analitičar u Ministarstvu nacionalne bezbednosti.

- Jednom kada nam se sistem sruši, to bi moglo da dovede do posledica koje je teško i zamisliti - kaže Danijel Bejker, direktor Laboratorije za atmosfersku i svemirsku fiziku Univerziteta u Koloradu.

Najave o promeni odnosa prema ovoj temi dolaze čak i iz Bele kuće.

- Došli smo do suštinske tačke preokreta u odnosu prema ovom problemu - rekla je Tamara Dikinson, član Kancelarije za nauku i tehnologiju Bele kuće.

SOLARNA OLUJA STIGLA DO ZEMLJE, mogući problemi sa snabdevanjem strujom


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija