• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

06.05.2016

09:16

(FOTO) AJDE SADA DA VAS VIDIMO! Da li možete da protumačite ovu vanzemaljsku poruku?

Zanimljivosti

(FOTO) AJDE SADA DA VAS VIDIMO! Da li možete da protumačite ovu vanzemaljsku poruku?

Podeli vest

Da nas kojim slučajem kontaktiraju vanzemaljci nekim šifrovanim porukama, da li bismo razumeli šta nam govore?

Rene Heler, strofizičar Maks Plank instituta za istraživanje Sunčevog sistema u Nemačkoj želi da otkrije da li bismo uopšte prepoznali vanzemaljske poruke. 

(VIDEO) UPOZNAJTE SVEMIR! Otkrijete lokaciju i interakciju 24.000 galaksija!

U okviru SETI izazova naučnici su objavili poruku u binarnom kodu i nadaju se da će neko na svetu uspeti da je reši. 

(VIDEO) JEZIVO! Ono kad umesto miša nađeš vanzemaljca!

„Pretpostavimo da teleskop na Zemlji prima serije impulsa iz neodređenog mesta daleko od Sunčevog sistema“, kažu oni. 

„Kompjuterski algoritam prepoznaje veštačku prirodu ovih impulsa i ispostavi se da oni kriju poruku“. 

Kod u celosti možete pronaći ovde, a ako odlučite da ga rešite, imate rok do 3. juna, kada će biti objavljeni rezultati. 

Rešenje bi trebalo da predstavlja visinu „vanzemaljaca“, koliko dugo žive, koliki je uređaj koji šalje impulse, koliko dugo komuniciraju s drugim krajevima galaksije i koliko je star Sunčev sistem. 

Heler kaže da možete da se udružite s prijateljima, ukoliko to želite, a mnogi su već prihvatili izazov i svoj napredak beleže na Twitteru pod heštegom #SetiDecryptChallenge.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
provaljena je poruka

pre 5 godina

necu otkrivati jer se mozda radi o ruskoj vojnoj tajni te je ne mogu desifrovati amerikanci, par puta su u istoriji tako lazima provaljivali ruske tajne kodove. samo jedno mogu reci da se rec sastoji iz 359 karaktera, posle niza ponavljanja jedne te iste reci nastavlja ponavljanje druge reci i tako do kraja, ovo je nemoguce da je napredno bice poslalo jer je previse provaliti da se radi o "0" i "1" prosti binarni kod na kom je principu radio i pentijum 1

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija