• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

23.05.2016

15:52

(VIDEO) NASIN PLAN: Ovaj robot će pripremiti sve za naš dolazak na Mars?

Zanimljivosti

(VIDEO) NASIN PLAN: Ovaj robot će pripremiti sve za naš dolazak na Mars?

Podeli vest

NASA i razni univerziteti rade na razvoju nove generacije robota koja bi mogla da bude prethodnica ljudskoj posadi na Marsu

Roboti koje razvija NASA mogli bi da budu pioniri u ljudskoj kolonizaciji Marsa. 

Izdržljivi i spretni roboti mogli bi da stignu na Crvenu planetu i postave naselja i sve ostalo što je potrebno ljudima. Ali, NASA će ih pre toga poslati na razne univerzitete kako bi ih naučnici poboljšali i dodatno razvili njihove sios. 

Serija nosi naziv Valkyrie. Roboti su visoki poput prosečnog čoveka, ali su sa svojih 135 kilograma prilično teški. NASA je jednog od njih zadržala u svemirskom centru u Hjustonu, dok se tri nanaze na univerzitetima u Masačusetsu i u Škotskoj, gde ih uče autonomnim radnjama. Među njima je i dva miliona dolara vredna Val, koja uči kako da upravlja sa 28 različitih zglobova i prati 200 senzora. 

Valkyrie su prvo razvili kao robota za pomoć u katastrofama za takmičenje DARPA-e, ali mu sada traže novu namenu. Međutim, da bi postao svemirski mehaničar spreman za Mars, naučnike čeka težak posao. Neki od zadataka biće kako sprečiti pregrevanje robota koje bi mogao da prouzrokuje ulazak sitne prašine u njegov sistem. 

PLAKANJE OD SMEHA! Rešite test i saznajte da li ste pod uticajem crne magije!

Do planirane ljudske misije ostalo je skoro 20 godina i naučnici moraju da isprogramiraju robota koji će biti koristan u okruženju Marsa. Ako to ne bude Valkyrie, njegovi naslednici na Marsu će biti prethodnici ljudske posade. 

E, TO JE ALTERNATIVNA MEDICINA! Prepisivala pacijentima recepte, ali ono što je pisalo na njima uopšte nisu bili lekovi!

 - Moraće da umeju da komuniciraju sa Zemljom i precizno i sažeto objasne šta se dešava -  izjavio je Holi Janko sa Univerziteta Notistern. 

Zbog vremena koje je potrebno da signal stigne do Marsa, stručnjaci neće moži da upravljaju robotom daljinskim putem u izgradnji naselja ili popravkama. Kako pišeAP, velika je razlika u upravljanju roverom Curiosity i onome što će biti potrebno za robota Valkyrie. Bolji algoritmi za strojno učenje i brži računari deo su tehnološkog napretka neophodnog za sposobnost robota da obavi sve zadatke. 

 - U sferi robotike došlo je do ogromnog napretka u proteklih pet godina. Dronovi, autonomna vozila... To je jedna od onih situacija u kojima decenijama radiš na istom problemu i onda stvari počinju da se događaju. Možda je upravo sada to vreme -  rekao je Robert Plat sa univerziteta za AP.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija