• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

31.05.2016

19:58

OVOGA NISTE SVESNI! Bizarna dešavanja u organizmu u toku sna!

Zanimljivosti

OVOGA NISTE SVESNI! Bizarna dešavanja u organizmu u toku sna!

Podeli vest

U snu smo nesvesni svega što se dešava u našoj okolini, ali i sa nama samima. Ovo je lista nekih najčudnijih stvari koje se događaju u našem organizmu tokom sna

1. Čišćenje beskorisnih informacija

Svaki dan, od trenutka kad se probudimo, naš mozak upija mnogo različitih informacija. Srećom, dok spavamo, on te informacije sortira i zaboravlja stvari, koje ne bi trebalo da pamtimo.

2. Brzo pomeranje očiju

U fazi spavanja poznatoj pod nazivom REM faza naše oči se pomeraju veoma brzo. To je faza kada nam se javljaju snovi, a naše oči na taj način reaguju na doživljaj promene scena ili koncepta u okviru sna. Ovo pomeranje je povezano sa moždanim aktivnostima, što objašnjava zašto čak i slepe osobe pomeraju oči u snu.

SPAVATE LI BOSI ILI U ČARAPAMA? Način spavanja otkriva prirodu!

3. Gubitak težine

U snu ne konzumiramo ništa, znojimo se i dišemo pa je sasvim moguće da dođe do gubitka težine, posebno ako se svake noći spava 7-8 sati. Dok spava prosečna osoba po satu sagoreva 60 kalorija.

4. Paraliza

Tokom REM faze mišiči u rukama postaju privremeno paralizovani, što je dobro ukoliko sanjate da udarate nekoga. Nekim ljudima se dešava da i nekoliko trenutaka posle buđenja ne mogu da se pomere, jer se mozak probudio pre tela.

5. Rešavanje problema

Iako mislimo da se naš mozak odmara tokom sna, on zapravo radi na rešavanju problema, oko kojih brinemo u toku dana. Jedna od teorija podrazumeva snove koji su veoma vizuelni, zbog čega smo u mogućnosti da razmišljamo van okvira.

6. Ne osećamo mirise

Čulo mirisa ne funkcioniše u toku sna, čak i kad su mirisi veoma intenzivni, tako da svaki miris koji osetimo posle buđenja osetili smo pošto se mozak aktivirao, a ne u toku sna.

7. Snovi se ponavljaju

Mnogima se dešava da jedan isti san sanjaju više puta. Ukoliko se to i vama dešava probajte da shvatite njegovo značenje, jer takvi snovi predstavljaju nerešene probleme, sa kojim se suočavate u pravom životu.

8. Osećaj padanja

Ovaj osećaj doživi čak 70 posto ljudi, a može da bude poslediva preostale energije, koju nismo potrošili u toku dana.

KUDA IDE DUŠA DOK SPAVAMO: Stari Indijanci znali odgovor!

9. Sanjamo više snova

U toku jedne noći možemo da sanjamo čak 10 snova. Ovo većini zvuči veoma neverovatno, jer  se istih najčešće ne sećamo.

10. Rastemo

Diskovi u kičmi, koji deluju kao jastuci između kostiju, se obnavljaju u toku noći i postaju veći, jer ih težina tela ne pritiska, kao u toku dana. Nažalost, sve se vraća u normalu kada ponovo ustanete.

11. Eksplozija glave

Nekim ljudima se fdešava da se odjednom probude, uglavnom usled velike buke, koja je slična zbuku eksplozije ili zbog osećaja da je njihova glava uzrok tog zvuka. Reč je o vrsti trzaja koji se događa pre stupanja u fazu paralize.

12. Pričanje u snu

Tokom spavanja takođe možemo da pričamo, hodamo, seksualno se uzbudimo... Naime, prilikom veće aktivnosti REM faze sna, potrebno je i više kiseonika, što se odražava i boljom cirkulacijom.

NOVA TEHNIKA! Kako da zaspite za jedan minut!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija