• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

03.06.2016

09:28

KOJA JE VAŠA OMILJENA? Bajke razvijaju inteligenciju!

Zanimljivosti

KOJA JE VAŠA OMILJENA? Bajke razvijaju inteligenciju!

Podeli vest

Iako u mnogim pričama dominira natprirodno, ako se uspostavi ravnoteža biće korisne za decu i njihovu inteligenciju

Ako želite da vam dete bude inteligentno, čitajte mu bajke. A, ako želite da bude jako inteligentno, čitajte mu još bajki - govorio je Albert Ajnštajn. Međutim, one su nedavno uzrokovale polemiku među univerzitetskim profesorima. Ričard Donkins sa Oksforda tvrdi da su bajke štetne za obrazovanje, jer mališanima usađuje pogrešnu ideju o natprirodnom. 

- Postoji veoma zanimljiv razlog zašto princ ne može da se pretvori u žabu - statistički je neverovatno - oštro je prokomentarisao profesor Donkins. 

Ipak, profesorka Ivon Keli reagovala je na njegov stav, objasnivši da baš taj magični sadržaj utiče na razvoj imaginacije kod najmlađih, dok je Dominik Vajs sa engleskog Instituta za obrazovanje istakao da bajke pomažu deci da savladaju čitanje i bolje razumeju svet. 

(VIDEO) OBOŽAVAJU GA! Nikola Tesla proglašen najseksipilnijim muškarcem!

(VIDEO) MUŠKARCI SU SE ONESVEŠĆIVALI KAD ONA PROĐE! Evo koji je trik koristila Merilin!

Posle niza osuda i kritika, Donkins je promenio stav i napisao da su one zaista korisne za razvoj kritičkog mišljenja, jer uče klince da zauzimaju stav. Iako, dodao je, u mnogim pričama dominira natprirodno, ako se uspostavi ravnoteža, biće korisne za decu i njihovu inteligenciju. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Riddick

pre 7 godina

Bio jednom jedan čoek koji je bio siromašan celi svoj život makako teško radio i rešio da ide da pita Usud zašto je to tako. I krene on na put tako i nadje na domaćina koji ga primi u kuću i saznavši za njegov put mlogo se obradova i zamoli seljaka da pita Usuda i za njega zašto mu sve ide unazad iako je bogat i uspešan.... Nastavi čoek svoje putešestvije i dođe do reke i pita je da ga preveze na drugu obalu jer ide kod Usuda. Odlično odgovara reka pa neka pita Usud zašto roda nema...I pred planinom na kojoj živi Usud nađe na pustinjaka i ovaj mu vi reče da kada stigne kod Usuda ništa ne pita već radi ono što i Usud radi i bi tako. Kada je stigao na vrh vidi zlatna palata i u ponoć ču se glas koji viče:"Usude rodilo se toliko i toliko duša šta im daješ?" Usud otvara sanduk sa zlatnim novcem i kazuje: "Kako meni danas tako njima dovjeka!". Sjutra osvanu dan ali je palata sada srebrna i Usud otvara sanduk sa srebrnim novcem i viče:"Kako meni danas tako njima dovjeka!" I treći dan kuća bakarna i bakrenjaci u sanduku i četvrti dan samo kolibica i u ponoć Usud baca prašinu sa poda i viče: "Kako meni danas tako njima dovjeka!" Peti dan ponovo palata od zlata i pita čoek Usuda za problem i ovaj mu odgovara da je sigurno rođen u četvrtoj kući i zato je siromašana ali pošto ima Maru njegovu sinovicu rođenu u zlatnoj kući sve što stekne mora da kaže nije moje vać Mare sinovice moje. Za bogataša je saznao da mu sve ide unazad zato što oca ne drži na pročelju stola i za trpezom prvu čašu vina ne pruži njemu za trpezom. Rekaa roda nema jer nikoga nije utopila ali da joj to ne kazuje dok ne bude na drugoj obali jer će ga ubiti......Posle par godina posta on bogat čoek i dok je gledao svoje lepo žito putnik ga pita čije je to žito on se prevari i reče:"Moje!". Ujednom bukne vatra i žito gori ne mogavši da ga ugasi trči do putnika i viče za njim:"Ej prijatelju nije moje već Mare sinovice moje!" I vatra se ugasi.

stefke

pre 7 godina

Apsolutno i iskljucivo RUSKE bajke ! Sto covek postaje stariji i bolje sagledava pozadinu uvidja i koliko su zapadnjacke bajke bile cista manipulacija koju je usavrsio i ekranizovao fasista volt dizni i jevrejski lobi iz holivuda. A posebna prica su crtani filmovi prepuni zla i nasilja, nije ni cudo sto su ih konacno zabranili u jednoj zemlji kao sto je Egipat, steta sto takva vrsta svesti o pozadini i zlu koje promovisu nije postojala kod nas, umasto toga b92, prva, cia naci1, i gomila stampanog djubreta, urnisu nasu kulturu i vrednosti, i tu su naj nemilosrdniji prema deci za koju se to lepi a sludjeni roditelji slezu ramenima. STOP zapadnjackoj bolesnoj nekulturi. I jos nesto, taj pjetreusov sbb je posebna prica, narod misli da na svetu postoji samo njegovih 70 kanala i nista van toga. Dajte demistifikujte to vise, to je pjetreus probrao medju hiljadama kanala kao idealne za podrivanje svih vrednosnih sistema u zemljama gde on dodje. I niko da se organizuje i pobuni sem olje sa tv palme i zrenjaninske ktv, nigde vise ne moze da se cuje misljenje obicnih ljudi, sve sami placeni termini i analiticari. Gde nas to vodi, koji je to medij koji je dovoljno osvescen i uticajan da preokrene ovaj tocak zla iz sbb. Cemu prozivke premijera na tu temu, lepo je rekao, to su privatni mediji i to im ne moze zabraniti, a nas je problem sto nismo nasli nacin da napravimo protiv tezu. Mozda je Sputnjik ili RT pravi korak, ima u Ruskih patriota koji zele da nam pomognu da razbijemo medijsko pomracenje svesti. Vucko, pokreni ispitivanje kroz anketu da se cuje i glas obicnih citalaca, a ko ce da pokrene ako ne novinar koji ima mud. i petlju za to.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija