• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr/Informer.rs

13.06.2016

11:42

NAJBOGATIJI ČOVEK IKADA: Evo kako je bilo biti Mansa Musa!

Zanimljivosti

NAJBOGATIJI ČOVEK IKADA: Evo kako je bilo biti Mansa Musa!

Podeli vest

Republika Mali poslednjih nekoliko godina mesto je građanskog rata između vladinih snaga, pobunjenih Tuarega i al-Kaidinih džihadista, svih protiv svih. Iako je danas polovina stanovništva siromašno, ova zemlja u svojoj istoriji, tačnije u 14. veku, imala je vladara koji je do danas ostao najbogatiji čovek koji je ikada živeo

Mansa Musa ili kralj Musa I od Malija proširio je svoje carstvo od 1312, kada je došao na vlast, na cele ili delimične teritorije sledećih današnjih država; Mauritanija, Senegal, Gambija, Gvineja, Burkina Faso, Mali, Niger, Nigerija i Čad. 

Gradio je džamije, univerzitete, podsticao razvoj nauke, naročito matematike i astronomije, ali je Evropa uprkos tome postala svesna njegovog postojanja tek 1324.

(VIDEO) SAMO NA VELIKOM PLATNU: Vojske nikada nisu koristile zapaljene strele!

Te godine Musa je krenuo na hodočašće u Meku, na put dug skoro 7000 kilometara. Njegovi službenici, posluga, pomoćni radnici, vojnici, robovi, ukupno 60.000 ljudi činilo je karavan koji se, kako su pisali hroničari tog doba, prostirao s jednog na drugi kraj horizonta, piše Business Insider. 

Svaki od 12.000 robova nosio je, između ostalog, dva kilograma zlata, a svaka od80 deva nosila je između 25 i 150 kilograma zlatne prašine.

(VIDEO) MARSOVCI SU MEĐU NAMA: Ovih 40 ljudi žele da žive i umru na Marsu!

Putem je darovao siromašne, a svakog petka platio izgradnju jedne džamije. Kupovao je veliki broj raznih suvenira i bio toliki trošadžija da je u Kairu izazvao tešku inflaciju zlata i poskupljenje životnih namirnica. 

Gradu je bila potrebna čitava decenija da se oporavi od inflacije, uprkos tome što je Mansa Musa, videvši na povratku da je sve ispalo drugačije od onog što je planirao, otkupljivao zlato nazad uz visoke kamate. 

To je bio prvi i jedini put da je jedan jedini čovek na Mediteranu izazvao takav potres finansija na tržištima zlata.

AUSTRIJSKI MINISTAR: Rušenje Hitlerove rodne kuće je najmoralnije rešenje!

Bio je toliko značajan da je zabeležen na Katalonskom atlasu, najvažnijem geografskom dokumentu iz 14. veka u Evropi, koja se tada koprcala u političkim krizama, epidemijama, bila na udaru invazija s istoka, imala izuzetno zaostalu poljoprivredu, čije je stanovništvo bilo pretežno neobrazovano. 

Umro je 1337, nakon 25 godina vladavine. Bilo mu je 57 godina. Mauzoleji, univerziteti i džamije koje je gradio, postoje i danas, uključujući grad Timbuktu, koji je urbanizovao i pretvorio ga u metropolu. 

Musino carstvo se raspalo tek u 17. veku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija