• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevnik/Informer.rs

03.07.2016

11:16

LEPE VESTI: Pronađeni prvi jasni dokazi o stanju ozonskog omotača

Zanimljivosti

LEPE VESTI: Pronađeni prvi jasni dokazi o stanju ozonskog omotača

Podeli vest

Pronađeni su prvi jasni dokazi da je ozonska rupa iznad Antarktika počela da zaceljuje, objavili su naučnici

Kako je javio BBC, naučnici su rekli da je u septembru 2015. rupa bila oko 4 miliona kvadratnih kilometara manja nego 2000. godine. 

To se dostignuće pripisuje dugoročnom postupnom smanjivanju korišćenja hemikalija koje uništavaju ozon.

OVO HRVATICU MRZI CEO SVET! Surovo ubija životinje i time se BESOMUČNO HVALI!

Britanski naučnici prvi su uočili polovinom 80-tih godina prošlogveka da ozonski omotač počinje da se stanjuje oko 10 kilometara iznad Antartika. 

Ozon je važan jer blokira štetno ultraljubičasto zračenje sunca, a njegov nedostatak povećava opasnost od raka kože, oštećenja katarakte i šteti životinjama i planeti generalno. 

Godine 1986. utvrđeno je da ozon uništava molekule iz freona (CFS) koji možemo naći u raznim proizvodima, od laka za kosu, preko zamrzivača i rashladnih uređaja.

(FOTO) NARUČILA JE PIDŽAMU PREKO NETA, a onda je doživela potpuni ŠOK!

Razlog zbog kojeg je omotač počeo da se stanjuje upravo iznad Antarktika je tamošnja ekstremna hladnoća i puno svetlosti. 

Zahvaljujući protokolu iz Montreala (1987.) o zabrani freona stanje je postupno počelo da se popravlja. Sada se prvi puta vidi da je ozonski omotač ponovno počeo da se povećava.

(VIDEO) NEKA SVEMIR ČUJE NEMIR! Konačno snimljeno kako zvuči Jupiter!

- Ne očekujemo potpuno oporavak do negde 2050. ili 2060. ali vidimo da ozonska rupa više nije tako dramatična kakva je bila - kažu naučnici koji su radili na projektu. (Hina)


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija