• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2016

15:16

NEIZVESNA SUDBINA! Rodna kuća Adolfa Hitlera oduzeta vlasnici!

Zanimljivosti

NEIZVESNA SUDBINA! Rodna kuća Adolfa Hitlera oduzeta vlasnici!

Podeli vest

Austrijska vlada donela je na današnjoj, poslednjoj sednici pred letnji odmor, odluku o oduzimanju rodne kuće Adolfa Hitlera u mestu Braunau od njene vlasnice

Vlada je prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke da se zdanje oduzme vlasnicom sa kojom nije bilo moguće postići dogovor oko dalje sudbine kuće.

Međutim, u vladi ne postoji podrška ideji ministra Sobotke da se zgrada sruši.

Austrijski kancelar Kristijan Kern rekao je, nakon sednice vlade, da postoje praktični problemi za rušenje zgrade, jer se ona nalazi pod zaštitom države kao istorijsko zdanje.

(VIDEO) DA LI JE OVO NAJJEZIVIJE MESTO NA SVETU? Prošetajte vojnom bolnicom U KOJOJ SE LEČIO HITLER!

I vicekancelar Rajnhold Miterlener naglasio je da zgradu nije moguće srušiti zbog zaštite pod kojom se nalazi i predlaže da bi ona mogla biti pretvorena u projekat „pedagoške vrednosti“ kao što je muzej,

Ministar Sobotka ističe da je zgrada stavljena pod zaštitu države za vreme Trećeg rajha i da to ne bi trebalo danas da važi.

AUSTRIJSKI MINISTAR: Rušenje Hitlerove rodne kuće je najmoralnije rešenje!

Ideja Sobotke o rušenju rodne kuće Hitlera u Braunau-u podržana je od Jevrejske zajednice u Austriji.

Tako je šef Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora Gerhard Baumgartner rekao da se mesto na kojem se sada nalazi rodna kuća Adolfa Hitlera potpuno depolitizuje, i na njemu, na primer, izgradi supermarket.

Kuća se nalazi nadomak glavnog trga, a u njoj je Hitler proveo tri godine.

Odluka o oduzimanju kuće doneta je kako bi se sprečilo da to zdanje bude mesto koje bi privlačilo neonaciste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1972.godine iznajmljivalo je od vlasnika ovu kuću, plaćajući 4.800 evra mesečno kirije za 800 kvadrata.

Vlasnica je odbijala više ponuda otkupa zgrade i ona će sada dobiti obeštećenje.

Porodica aktuelne vlasnice prodala je tu kuću 1938, nakon „Anšlusa“ Austrije, Nacional-socijalističkoj stranci za dobru svotu novca.


Prema dokumentima nacističke partije, Hitlerov lični sekretar Martin Borman kuću je kupio za tadašnjih 150.000 rajhsmarki, što je bila četvorostruka vrednost zdanja u to doba.

Porodica aktuelne vlasnice je 1954.povratila kuću plativši 150.000 šilinga, što je bio samo jedan delić svote koju je za zdanje platila nacistička stranka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tigar

pre 7 godina

i sad će Austrijska vlada tamo da napravi Hitlera jer im izgleda užasno fali

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija