• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr

20.07.2016

10:31

DA VAM ZAGOLICAMO MAŠTU! Misteriozna i nikad pronađena blaga za kojima se još traga!

Zanimljivosti

DA VAM ZAGOLICAMO MAŠTU! Misteriozna i nikad pronađena blaga za kojima se još traga!

Podeli vest

Od ukradenog blaga Asteka do nestalih evropskih umetnina koje su ukrali nacisti ili zlata zakopanog u zemlji, ove dragocenosti i dalje golicaju maštu mnogih ljudi...

1. Izgubljeno blago "Tužne noći" 

Krajem juna 1520. g. Asteci su napokon pružili otpor Ernanu Cortezu i španskim osvajačima, oteravši ih iz svog glavnog grada Tenočtitlan. Kortez je potom naredio svojim vojnicima da skupe blaga i zlata koliko mogu, naguraju ga u svoje odore i s njima otplivaju do brodova koji ih čekaju. Ali, budući da se Tenočtitlan nalazio usred jezera, a zlato je teško, mnogi vojnici su se utopili zajedno s dragocenostima. Događaje iz te "La Nocha Trieste" (Tužne noći) ostali su zapisani u istoriji, a blago nikad nije pronađeno pa i danas navodno počiva ispod Meksiko Sitija, koji se smestio povrh presušenog jezera. 

2. Blago Lime 

1820. godine britanski kapetan Vilijam Tompson je imao jedan osnovni cilj - ukrasti blago iz riznice čilenaskog grada i odneti ga u Meksiko. Ipak, kapetan nikad nije došao do Meksika, a postoje zapisi kako je blago sakrio na Kokosovom ostrvu, nenaseljenom ostrvu ispred Pacifičke obale Kostarike. Lovci na blago decenijama bezuspešno pokušavaju pronaći izgubljeno zlato, a jedan od njih bio je i američki predsednik Franklin D. Ruzevlt. U kolekciji blaga navodno se nalaze zbirke zlatnika, zlatnih kipova, dragulja, kruna i srebrnih i zlatnih pločica danas vrednih preko 250 miliona dolara. 

 

Shutterstock

3. Plen pukovnika Džona Singltona Mozbija 

Pukovnik Konfederacije Džon S. Mozbi 9. marta 1863. se sa svojim vojnicima upustio u opasan podvig - napali su vojnike Unije, zarobili njih 42 i onda su opljačkali odaje generala Edvina H. Stotona. No kako su bežali s mesta zločina, našli su na veliki kontingent trupa Unije kod Hejmarketa, nedaleko od Virdžinije. Mozbi je dao blago svom pomoćniku i čoveku od poverenja kako bi ga zakopao, pa da ga vojnici ne ugrabe usred bitke. Ono do danas nije pronađeno. 

4. Blago gospe od Atoča 

Iako je deo ovog blaga već pronađeno, to je za brojne lovce na blago samo dodatan argument da ono postoji. Ono je izgubljeno 6. septembra 1622. godine sa španskog broda "La Nuestra Señora de Atocha“, nakon što se brod našao usred uragana nedaleko od Florida Kiza. Brod je bio natovaren blagom, ali je na svom povratku u Španiju potonuo kod plitkih koralnih grebena oko 56 km daleko od Florida Kiza, na dubini od 16 metara. Deo blaga je 1985. g. pronašao američki lovac na blago Mel Fišer, a navodno još nedostaju dragocenosti vredne oko 500 miliona dolara, uključujući sedam tona srebra, 128.000 zlatnika, 27 kg smaragda i 35 kutija crkvenog zlata. Iako ronioci i danas često na tom području pronađu zlatnike, niko nije pronašao celu riznicu blaga. 

PRONAĐENA NOVA ZEMLJA? Otkrivene četiri potencijalno naseljive planete!

5. Blago na dnu jezera Gvatavita 

Zlato koje se nađe ispod vode je obično rezultat nezgode, ali to nije slučaj i s ovim blagom. Reč je o jednom plemenu u Kolumbiji, čiji se sveštenik kao deo religijskog obreda prekriva zlatnim prahom i potom baca u jezero Gvatavita. Time se navodno i dan danas nudi žrtva vodenom bogu. Iako je bilo više pokušaja da se jezero isuši i dođe do zlata na dnu jezera, kolumbijska je vlada to zakonom zabranila. 

6. Evropsko blago 

Kako su nacisti terorisali Evropu tokom 1930-ih i 40-ih, u njihove ruke je dospelo ogromno blago i imovina imućnih, većinom Jevreja. Krajem Drugog svetskog rata postalo je očigledno da će oni izgubiti, pa su počeli da skrivaju i uništavaju ono što su otuđili. Navodno su veću količinu umetničkih predmeta i zlata bacili u jezeru Tauplic u susednoj Austriji. 

(VIDEO) SJAJNO! Rus u balonu prešao više od pola puta oko sveta!

7. Izgubljeno Konfederacijsko blago 

Konfederacija je gubila svoju moć i propadala od sredine 1865. pa se Jug pripremao na predaju. Konfederacijska vlada je tada navodno odlučila da sakrije svoje bogatstvo u zalihama zlatnih poluga. Postoji priča kako ono još uvek stoji zakopano negdje u blizini Vašingtona i čeka sretnog nalaznika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Riddick

pre 7 godina

Fali tu NAJVEĆE blago a to je starozavetni Mojsijev kovčeg!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija