• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

03.08.2016

11:11

HRANE SE TUĐIM HLEBOM! U Nemačkoj 55.000 Srba na socijalnoj pomoći!

Zanimljivosti

HRANE SE TUĐIM HLEBOM! U Nemačkoj 55.000 Srba na socijalnoj pomoći!

Podeli vest

Prema podacima nemačkog Zavoda za zapošljavanje, koje je objavio tabloid Bild, među repubikama bivše Jugoslavija, Srbija je uverljivo na prvom mestu po broju osoba koje u Nemačkoj primaju socijalnu pomoć, a reč je o nešto više od 55.000 Srba, preneo je Dojče vele

Zajedno sa Kosovom iz Srbije socijalnu pomoć u Nemačkoj prima nešto više od 82.000 osoba - sa Kosova 27.146, a iz centralnog dela zemlje 55.065.

Inače, prema Bildu, ukupan broj primalaca socijalne pomoći je nešto više od 1,5 milion stranaca, što je preko 170.000 više nego lane.

Krajem aprila 26 odsto primalaca socijalne pomoći su bili došljaci u Nemačku.

Dojče vele napominje da je sve manje Nemaca ali sve više stranaca koji primaju socijalnu pomoć, pri čemu su na prvom mestu Turci i Sirijci.

To je, kako se navodi, samo ulje na vatru ksenofobije, tim više što su podaci nepotpuni, pošto se ne navode iznosi koje i ti "stranci" uplaćuju u fond socijalne pomoći jer rade u Nemačkoj.

S druge strane, broj Nemaca koji primaju socijalnu pomoć se smanjio za 239.995 korisnika, što je 5,2 odsto manje. 

Još uvek ima gotovo tri puta više Nemaca koji su upućeni na pomoć države nego stranaca i ukupno je to, prema preciznim navodima nemačkog Zavoda za zapošljavanje 4.360.086 osoba.

Najviše onih koje "hrani Nemačka" su Turci (295.000), Sirijci (242.000) i već na trećem mestu su nemački susedi u Evropskoj uniji, Poljaci (92.506). 

Podaci Zavoda za zapošljavanje svedoče o zaista velikim pomacima na tržištu rada širom Evrope pa se tako i Hrvatska ističe kao zemlja čija je populacija zaposlenih u Nemačkoj u godinu dana narasla za oko 25 odsto (sa 123.377 na 154.404). 

Pored već pomenutih Turaka ili Sirijaca, navode se i 16.150 državljana Hrvatske koji primaju socijalnu pomoć u Nemačkoj po bilo kojoj osnovi - dakle ili su sami nezaposleni ili su članovi porodice, što je osnova i za sve druge statistike.

Zapravo, broj stanovnika Hrvatske koji su se u Nemačkoj javili kao nezaposleni i koji traže posao je gotovo konstantan od početka razdoblja koje se prati u ovoj tablici (januar 2011.) i u junu ih je bilo 17.899. To je nešto manje nego što ih je bilo ovog februara kada je posao tražilo 18.952 državljana Hrvatske.

Kada je reč o državama bivše Jugoslavije, manje ima jedino Slovenaca (1.976) i Makedonaca (14.717). 

Sledi Bosna i Hercegovina (17.055 osoba), a Crna Gora se iz nekog razloga ne može naći u ovim tabelama nemačkih službenika.

Od zemalja Evropske unije, posle Poljaka, najviše državljana prima socijalnu pomoć u Nemačkoj iz Bugarske (73.088), onda dolazi Italija (70.911) pa tek onda Rumunija (60.084). Grka je pak čak i manje nego državljana Srbije i tu ih je 46.485 koji primaju socijalnu pomoć.

Inače, početkom ove godine iznos pomoći je povećan na 404 evra po osobi, s time što se iznos povećava za svako dete i člana domaćinstva. 

Ona se u načelu daje kao apsolutni iznos, dakle pomoć se smanjuje za svaki prihod kojim se raspolaže. U svakom slučaju, u Nemačkoj je to dovoljno za najosnovnije potrebe.

Napominje se da na su socijalnim mrežama najozbiljniji prigovori ovakvom senzacionalističkom članku tabloida Bild o strancima koji, eto na koji način koriste nemačko gostoprimstvo je nešto posve drugo.

Nigde ne piše o iznosima koji i ti "stranci" uplaćuju u fond socijalne pomoći jer rade u Nemačkoj. Takvih je i među Turcima preko pola miliona (515.000), a zapravo je i zabeležen veliki porast ukupnog broja stranaca koji radi i plaća doprinose u Nemačkoj. 

On je u godinu dana narastao za 11,2 odsto i u maju 2016. ih je bilo 3.119.453. Sve u svemu, bilo je novo zaposleno tek nešto manji broj stranaca (312.000) nego Nemaca (364.000), ali treba uzeti u obzir da je i ukupan broj zaposlenih Nemaca 28.296.247.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17