• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

10.08.2016

16:14

POGAĐATE LI? Stvari koje smo nasledili od starih Egipćana

Zanimljivosti

POGAĐATE LI? Stvari koje smo nasledili od starih Egipćana

Podeli vest

Mnogi važni aspekti i navike modernog života nastale su u Starom Egiptu, kao jednoj od najznačajnijih drevnih civilizacija bez čijih otkrića ne bismo mogli da zamislimo svet kakav danas jeste

Matematika 

Egipćani su bili neprevaziđeni u matematici. Najstariji geometrijski zapisi nastali su u ovoj drevnoj zemlji, kao i osnovne frakcije. Naime, egipatski geometristi, arpedonapti, koristili su konopce da bi izmerili oblasti zemlje, i tu tehniku su kasnije preneli u Grčku. 

Kuglanje 

Arheolozi su pronašli prostoriju iz drugog veka, u kojoj se nalazilo nekoliko kugli i traka sa rupom u sredini. Veruje se da je reč o igri sličnoj današnjem kuglanju. 

Alfabet 
 

Ideja fonetskog alfabeta, gde svaki simbol predstavlja jedan znak, potiče iz drevnog Egipta. Hijeroglifi su korišćeni kao jedan znak – jedna reč, ali je postojalo još 24 jednostranih znakova za izgovor stranih reči. S obzirom na kompleksnu prirodu hijeroglifa, ljudi su morali da izmisle alfabet od 22 ’slova’ na osnovu jednostranih znakova. 

Papir i pisanje 

Ne radi se o papiru na kome pišemo danas. Egipćani su izmislili papirus i pero za pisanje po njemu. Papirus je bio jako skup, a način na koji je pravljen je bila strogo čuvana tajna. 

Perike 

Pošto im je prava kosa smetala na velikim vrućinama, Egipćani su stavljali perike. Bilo im je potrebno nešto što će ih štititi od sunca, ali i nešto što će izgledati lepo.Oni imućni su nosili perike napravljenje od prave, svoje ili tuđe kose. 

KLASIČNI AMERIČKI RARITETI! Dva novčića na aukciji, očekuje se prodaja za čak milion dolara!

Zabeleženi medicinski tretmani 

Do sada je pronađeno 9 papirusa na kojima je zabeleženo kako su Egipćani primenjivali tehnike lečenja. Na jednom od njih spominje se o bezbroj mogućih rana na ljudskom telu i kako ih izlečiti. 

Operacije 

Egipatska civilizacija je poznata i po prvim otkrićima hirurških aparata, pronađenih u grobnici Kara, poznatog kao „palatskog lekara i čuvara kraljevih tajni“. 

Zaključavanje brave 

Iako nisu izumeli bravu, veruje se da su Egipćani izmislili mehanizam zaključavanja koji je sličan današnjem, osim što je napravljen od drveta i mesinga. 

Pasta za zube 

Ili izum korišćen za održavanje oralne higijene. Arheolozi su pronašli papiruse na kojima je napisan recept za pastu koji sadrži kamenu so, mint, osušeni iris i malo bibera. 

Oblikovanje stakla 

Prvo oblikovanje i korišćenje stakla datira od pre 3.500 hiljada godina u Egiptu i Mesopotamiji. Najstarije egipatske vaze pronađene su u grobnici Tutmozisa III. Takođe, ovaj drevni narod je ovladao veštinom izrade crvenog stakla.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija