• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

19.08.2016

16:00

NAUČNICI OTKRIVAJU: Kako je asteroid istrebio dinosauruse!

Zanimljivosti

NAUČNICI OTKRIVAJU: Kako je asteroid istrebio dinosauruse!

Podeli vest

Istraživači na Univerzitetu Tohoko u Japanu tvrde da su otkrili na koji način je pad asteroida doveo samo do izumiranja dinosaurusa, ali ne i do nestanka ostalih životinjskih vrsta

U studiji, na kojoj su zajednički radili Univerzitet u Japanu i Meteoriloški institut japanske meteorološke agencije, zaključeno je da su aerosolne čađave čestice u vazduhu, izazvane asteroidom, uticale na ogromne klimatske promene koje su bile glavni uzrok izumiranja života pre 66 miliona godina. 

Tim, koji je predvodio profesor Kunio Kaiho, sproveo je studiju istražujući uzorke zemlje u blizini, na Haitima i u Španiji, i dalje od kratera asterodida. 

Otkrili su da oba uzorka sedimentnih organskih molekula sadrže sagorele organske molekule koji pokazuju visoku energiju, za koje veruju da su pomenute čestice čađi. 

(FOTO) UKLETA NEVESTA IZRONILA IZ MORA! Prekrivena kristalima i opsednuta zlim duhom!

Prema novim hipotezama, kada je asteroid udario u područje bogato naftom u Čiksulubu u Meksiku, značajna količina čađi se raširila i usledio je dug period tame. 

UZBUNA NA JADRANU: Ribari uočili morskog psa, juri ga kompletna Obalska straža!

Sve to dovelo je do hladnije klime na srednjim geografskim širinama i suše na južnim, što je izazvalo prestanak fotosinteze u okeanima, praćeno hlađenjem površinskih voda, navode iz tima. 

Ranije naučne studije navodile su da je prašina sa asteroida blokirala vidljivost sunca i tako izazvala izumiranje. 

 - Malo je verovatno prašina može toliko dugo da se zadrži u vazduhu i dovede do izumiranja. Da se to dogodilo, takođe bi izumrli i krokodili i razne druge životinje -  kaže Kaiho. 

Istraživači smatraju da ovaj brzi tempo klimatskih promena objašnjava izumiranje dinosaurusa, ali i opstanak 90 odsto života u okeanima u Kreda periodu. 


Profesor Kaiho takođe navodi da su ostale životinje verovatno preživele skrivajući se pod zemljom. A kada su u pitanju morska stvorenja, značajna promena temperature vode se osetila samo na površini, tako da su životinje duboko ispod površine vode uspele da prežive.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija