• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

24.08.2016

20:02

LUDO OTKRIĆE: Naučnici Evropske južne osmatračnice ugledali planetu nalik Zemlji!

Zanimljivosti

LUDO OTKRIĆE: Naučnici Evropske južne osmatračnice ugledali planetu nalik Zemlji!

Podeli vest

Naučnici Europske južne osmatračnice (ESO) saopštili su danas da su otkrili planetu nalik Zemlji, koja kruži oko Proksime Kentaur, nama najbliže zvezde posle Sunca, i nalazi se u zoni u kojoj bi na njoj moglo biti vode u tekućem stanju

Planeta nazvana Proksima b kruži oko zvezde-crvenog patuljka, a stručnjaci veruju da postoji šansa da je najbliži svet izvan Sunčevog sistema na kojem bi moglo biti života, preneo je Index.hr.

Zvezda Proksima Kentaur nazvana je tako jer proksima na latinskom znači blizu. 

(VIDEO) NIJE NAUČNA FANTASTIKA! Ovako izgleda raketa koja će nositi ljude na Mars!

Crveni patuljak ima masu oko jedne osmine mase Sunca i sastavni je deo trostrukog sastava zvezda. Kruži oko Alfa Kentauri A i B koje spadaju među najsjajnije zvezde na južnom nebu. Od te tri zvezde, najbliža je Zemlji.

Planeta je otkrivena uz pomoć spektrografa HARPS na 3,6-metarskom teleskopu La Silja u pustinji Atakama u Čileu.

A GDE SMO MI BILI TADA? Venera je, ne tako davno, bila pogodna za život

Prikupljeni podaci pokazali su da obilazak planeta oko zvezde iznosi 11,2 dana.

Detaljna analiza podataka ukazuje da je masa Proksima b najmanje 1,3 puta veća od mase Zemlje i da se kreće na udaljenosti od oko sedam miliona kilometara od matične zvezde, što je oko pet posto udaljenosti izmedu Zemlje i Sunca.

FANTASTIČNO OTKRIĆE! Kepler pronašao 20 planeta sličnih Zemlji!

Mada Proksima b oko crvenog patuljka kruži na mnogo manjoj udaljenosti od one izmedu Merkura i Sunca, patuljak ima mnogo slabiji sjaj, tako da se nalazi u zoni u kojoj bi na njemu moglo biti vode u tekućem stanju, naveo je Index.hr.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Tako je u Kolumbo otkrio Ameriku - i zajebo nas za - navek...! ..bem ga radoznalog...!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija