• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

25.08.2016

15:35

TURISTI OPREZ! Kitovi od 12 metara viđeni u Jadranu!

Zanimljivosti

TURISTI OPREZ! Kitovi od 12 metara viđeni u Jadranu!

Podeli vest

Gosti turističkih brodova u Rovinju juče su u večerašnjim satima prisustvovali nesvakidašnjem prizoru. U blizini brodića koji voze panoramske plovidbe i često sreću delfine pojavio se kit. Grdosiju od 12 metara snimili su iznenađeni posmatrači, a snimak je objavljen na Jutjubu

Kasnije je stigla i potvrda o uočavanju grupe od tri kita, najverovatnije ulješure. Ovi kitovi stanovnici su dubljeg dela južnog Jadrana, a žive na dubinama većim od 1000 metara. Dubine u severnom Jadranu nisu velike, tako da je vrlo verovatno da se radi o jedinkama koje su se izgubile i pokušavaju da nađu put ka većim morskim dubinama. Ukoliko ga ne nađu preti im opasnost da se nasuku što bi za njih bilo pogubno.

U međuvremenu potvrđene su dojave o pojavi tri ulješure. Institut za istraživanje i zaštitu mora “Plavi svijet” je na svojoj Fejsbuk stranici od porodice Keler dobio fotografije jata od najmanje tri ulješure (Physeter macrocephalus) snimljene u području ispred Rovinja.

- U slučaju da uočite kitove molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja kao i da zabeležite tačnu lokaciju, smer kretanja i vreme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta “Plavi svijet” 051 604666 ili mobilni 091 4637424, email info@plavi-svijet.org. Dojavu je moguće obaviti i putem aplikacije dostupne na web stranicama Plavog sveta. Uprkos svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje verovatno iscrpljene, dezorijentisane i uznemirene jer se nalaze u izuzetno plitkom moru, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate kako svojim radnjama ne biste prouzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i uginuće - apeluju iz “Plavog svijeta”.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija