• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

10.09.2016

15:01

BILI SU NA IVICI ISTREBLJENJA ZBOG LOVA! Posle pandi i grbavi kitovi skinuti sa liste ugroženih vrsta!

Zanimljivosti

BILI SU NA IVICI ISTREBLJENJA ZBOG LOVA! Posle pandi i grbavi kitovi skinuti sa liste ugroženih vrsta!

Podeli vest

Većina svetske populacije grbavih kitova uklonjena je s liste ugroženih vrsta, saopštili su naučnici

Populacija grbavih kitova, koju je lov zbog ulja i mesa doveo do ivice istrebljenja, uspela je da opstane zahvaljujući višedecenijskim međunarodnim naporima da se poveća broj jedinki, javljaju američki mediji. 

Populacije grbavih kitova širom sveta podeljene su u 14 odvojenih zajednica kako bi se njihova vrsta laške sačuvala. 

Od toga je devet zajednica uklonjeno s liste ugroženih vrsta. 

(VIDEO) SRČKA DA TE STREFI! Grbavi kit iskočio pred surferku!

- To je stvarno uspešna ekološka priča. Kitovi imaju važnu ulogu u našem morskom okruženju - rekla je američka naučnica Ajlin Sobek. 

Ali, posla još ima, pa će grbavi kitovi i dalje ostati zaštićeni međunarodnim zakonima, poput odredbe da brodovi ne smeju da im se približavaju. 

Zajednice grbavih kitova i dalje su ugrožene na području SAD-a, u severozapadnoj Africi, u Arapskom moru i u severozapadnom Pacifiku. 

Međutim, broj jedinki u ostalim zajednicama raste, naročito na Karibima i u istočnoj Australiji - stopom od 11 odsto. 

(VIDEO) ČUDOM PREŽIVELI! Kit grdosija ih poklopio, prošli bez ogrebotine!

To je druga dobra vest ove nedelje kada je u pitanju očuvanje vrsta jer su i džinovske pande skinute s liste ugroženih vrsta. 

Ipak, stigla je i jedna loša - istočne gorile, najveći primati na svetu, na korak su od istrebljenja zbog krivolova.

(VIDEO) KRVAVI PIR U MORU: Ovako izgleda kada desetine gladnih tigar ajkula napadnu kita!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija