• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

16.09.2016

11:36

ZASTRAŠUJUĆE! BEBE je moguće stvoriti i BEZ JAJNE ĆELIJE?!

Zanimljivosti

ZASTRAŠUJUĆE! BEBE je moguće stvoriti i BEZ JAJNE ĆELIJE?!

Podeli vest

Rezultati ranih faza eksperimenata ukazuju na mogućnost da će jednog dana biti moguće "stvoriti" bebu bez jajne ćelije. Pitamo se samo u kom okruženju će moći da raste do rođenja...

Naučnici sa brizanskog Bath univerziteta sproveli su eksperiment tokom kojeg je na svet došlo mladunče miša začeto korišćenjem spermatozoida i "pročišćene" ćelije, pri čemu su spermatozoidi hemijskim procesima bili "prevareni" tako da su se ponašali kao pri oplodnji jajne ćelije.

Rezultati ovog (donekle zastrašujućeg, koliko god da ste otvorenog uma) eksperimenta objavljeni su u stručnom magazinu Nature Communications, a zaključak ove faze istraživanja je da bi u budućnosti proces začeća mogao da se odvija i bez osobe ženskog pola.

LEDENI DŽIN! Otkrivena nova planeta slična Uranu ili Neptunu!

Na početku eksperimenta, neoplođena jajna ćelija je hemijskim putem "pretvorena" u neku vrstu embriona. Taj, uslovno rečeno, lažni embrion ima mnogo toga zajedničkog s običnim ćelijama, naročito sa ćelijama kože i to pre svega u pogledu deljenja i kontrolisanja sopstvenog DNK.

Nakon toga, u taj "lažni" embrion ubrizgali su spermatozoid. Logika je bila sledeća: ako spermatozoid uspešno oplodi taj "lažni" embrion, jednog dana možda će biti moguće da se slični rezultati postignu korišćenjem ljudskih ćelija i to NE JAJNIH. Oplodnja je bila uspešna, a uprkos tome što su šanse za uspeh trudnoće bile manje od 25 odsto, posledica ovog eksperimenta su dva živa i zdrava miša koja su se rodila nakon normalnog gestacijskog perioda, proživeli pun životni vek i imali sopstvene bebe miševe.

printscreen

PRANJE NOVCA JE OD SADA LEGALNO! Britanka novčanica koja može da se pere u veš mašini!

Mladunci miševa koji su na svet došli u ovom eksperimentu bili su potpuno zdravi, imali su normalan životni vek i za sobom su ostavili potomke, dakle, mogli su najnormalnije i da se razmnožavaju.

- Ovo je prvi put da je dokazano da kombinacija spermatozoida i jajne ćelije nije jedina koja može dovesti do potomstva. Ovo što smo postigli menja sve, menja pogled kreiran tokom 200 godina promišljanja ove teme, mladunci miševa bili su potpuno zdravi i imali su sopstvene zdrave mladunce - izjavio je za BBC dr Toni Peri koji je bio u istraživačkom timu.

BIZARNO! Više od 200 leševa leži smrznuto na Mont Everestu! Ali oni ipak pomažu novim alpinistima...

Ok, nauka napreduje i mora da napreduje, ali... Kad na ovo dodate činjenicu da su ranije ove godine kineski naučnici uspeli da stvore spermatozoide od matičnih ćelija i spoje ih sa jajnim ćelijama, i da su tako takođe dobili savršeno zdrave embrione miševa...Priznajte, donekle je i zastrašujuće.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija