• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: opanak.rs/Informer.rs

11.10.2016

20:31

BAŠTA MAJKE BOŽJE! Evo zašto je ženama zabranjen odlazak na Svetu goru!

Zanimljivosti

BAŠTA MAJKE BOŽJE! Evo zašto je ženama zabranjen odlazak na Svetu goru!

Podeli vest

Planina, koja je zapravo poluostrvo površine 335 kvadratnih kilometara, možda je i najveća oblast na svetu kojoj žene, pa čak ni životinje ženskog pola, ne smeju da pristupe

Prema autoru knjige "Mount Athos: Renewal in Paradise" dr Grejemu Spiku, tipik iz 10. veka zabranjuje da se na Svetu goru dovode ženke životinja, ali ništa ne navodi o ženama, jer “svi znaju da ženama nije dozvoljen pristup u muškim manastirima“.

To je najjednostavniji način, kaže on, da se obezbedi celibat.

Ono što Atos čini drugačijim od ostalih manastirskih poseda je to što se celo poluostrvo smatra "jednim velikim manastirom“.

Ipak, postoji još jedan razlog zbog kog je ženama pristup zabranjen, a povezan je sa pravoslavnim predanjem.

- Prema predanju, Bogorodica je skrenula s kursa kada je pokušala da doplovi do Kipra i tako stigla je do Svete gore. Toliko joj se dopalo, da je molila svog sina da tu zemlju naziva svojom i on se složio - kaže Spajk.

- Atos se još zove ‘baštom majke Božje’, u čast njene slave i ona je jedina predstavnica svog pola na tom poluostrvu.

Jedini izuzetak, kada je reč o zabrani dovođenja ženki životinja, predstavljaju mačke, verovatno zato što efikasno love miševe i divlje životinje, jer njih ne mogu kontrolisati.

Neke žene su, međutim, posetile poluostrvo uprkos zabrani.

Tokom Grčkog građanskog rata, između 1946. i 1949, Sveta gora dozvolila je svim izbeglicama među kojima je bilo i žena da kod njih pronađu utočište.

Takođe, 1953. jedna Grkinja Marija Poimendou maskirana u muškarca došla je na Atos i tamo provela tri dana, posle čega je Grčka donela zakon koji zabranjuje ženama da odlaze na Svetu goru i propisuje kaznu od 12 meseci zatvora za one koje ga prekrše.

U skorije vreme, pravilo je prekršeno kada su ukrajinski krijumčari ostavili na Atosu četiri Moldavke 2008, koje je na kratko zadržala policija, ali su im monasi obezbedili pomilovanje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17