• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

13.10.2016

09:13

NA IVICI SUNČEVOG SISTEMA! Naučnici otkrili planetu čija godina traje 1.100 zemaljskih

Zanimljivosti

NA IVICI SUNČEVOG SISTEMA! Naučnici otkrili planetu čija godina traje 1.100 zemaljskih

Podeli vest

Naučnici iz Mičigena u SAD otkrili su još jednu patuljastu planetu na ivici našeg Sunčevog sistema

Na oko 8.5 milijardi kilometara od Sunca nalazi se patuljasta planeta širine 530 kilometara, čija solarna godina, odnosno jedan krug oko Sunca, traje neverovatnih 1.100 godina. Ipak, najzanimljiviji podatak o objektu koji za sada nosi naziv 2014 UZ224, jeste način na koji je pronađen. 

(VIDEO) ODLETE ŠAPKA! Kineski policajac se dva kilometra vozio na haubi!

Dejvid Gerdis sa Univerziteta u Mičigenu nalazi se na čelu tima zaslužnog za otkiće patuljaste planete. On je razvio kameru nazvanu "Dark Energy Camera" koju je američko Ministarstvo za energetiku naručilo sa ciljem da mapira udaljene galaksije. 

(VIDEO) ŠIRE HISTERIJU! Zli klovnovi terorišu ljude po ulicama!

Pre nekoliko godina Gerdis je svojim studentima dao zadatak da pokušaju da lociraju pojedine objekte unutar Sunčevog sistema u napravljenoj mapi galaksija. Iako zvuči čudno, objekti u našem svemirskom "susedstvu" mogu da se primete i na mapama udaljenih galaksija tako što se uoči njihovo značajno kretanje u odnosu na pozadinske objekte koji naizgled miruju. 


Studenti su prvo posmatrali mape napravljene jednom u nekoliko dana ili čak sedmica, što je registrovanje pokreta tela učinilo znatno težim. Ipak, u međuvremenu je razvijen softver koji je ceo proces znatno olakšao, što je na kraju dovelo do uočavanja sporog kretanja malene planete.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija