• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

20.10.2016

19:24

ĐAVOLJA RABOTA: Ovih 10 misterija BERMUDSKOG TROUGLA niko ne može da objasni!

Zanimljivosti

ĐAVOLJA RABOTA: Ovih 10 misterija BERMUDSKOG TROUGLA niko ne može da objasni!

Podeli vest

Bermudski trougao je jedna od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i đavoljim trouglom, a smešten je na severnom delu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika

1. U Bermudskom trouglu u zadnjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života. U proseku svake godine na ovom području, kojem je ime nadenuo Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestane četiri letelice i dvadesetak brodova. 

2. Za nestanak letelica i brodova “optuženi su” napadi vanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu, kao i gas metan. Mnogi veruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog mešanja tople i hladne morske struje na ovom području. 

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofor Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je kako je na ovom području brodski kompas prestao da radi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na severnom delu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. Međutim, njegove granice nisu fiksne, pa se neobični događaji dešavaju i izvan tih okvira. 

 

Public


5. U Bermudskom trouglu, odnosno na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procenu podmorja (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) gde američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavere veruju da je ovo zapravo nautičko Područje 51. 

6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu “elektronsku maglu”. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije. 

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera avendžera američke vojske s 14 članova posade poleteli su iz Fort Loderdejla u Floridi do ostrva Biminija. 90 minuta od poletanja, operateri su dobili signal da kompas u letelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena svaka komunikacija. Letelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja. 

screenshot

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sever Zemlje. Međutim, Bermudski trougao je jedno od retkih mesta gde je situacija obrnuta, što stvara pometnju za mnoge brodove i letelice u ovom području. 

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru desila se u martu 1918. godine kada je nestao teretni brod USS Kiklops dug 165 metara na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negde između Barbadosa i zaliva Česapika, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom. 

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je za dve godine u pedesetim godinama prošlog veka nestalo oko sedamsto moreplovaca, zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

- Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica – priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija