• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Daily Mail

03.11.2016

14:24

NAJBIZARNIJA MESTA na kojima su izgrađeni aerodromi!

Zanimljivosti

NAJBIZARNIJA MESTA na kojima su izgrađeni aerodromi!

Podeli vest

Od tajne Oblasti 51, do piste gde avioni padaju sa litice – na ovim najbizarnijim aerodromima na svetu je sam put daleko interesantniji od destinacije

Daily Mail navodi neke od najinteresantnijih aerodroma na svetu, koji će svako putovanje učiniti uzbudljivim. 

Veoma tajna pista 

Tajno ratno vazduhoplovstvo SAD u misterioznoj oblasti, poznatijoj kao “Oblast 51” ima aerodrom koji se zove “Domaći aerodrom”. Ova oblast je deo vojnog testiranja u Nevadi, a zbog njene udaljenostii slavbe naseljenosti, to je mesto gde se razvijaju različiti tajni prototipi aviona i dronova, i gde se testiraju. Teoretičari zavera misle da se na ovom mestu čuvaju NLO (Nepoznati leteći objekti) koji su pali na zemlju. 

Aerodrom na jedan mesec u godini 

Ruski kamp Barneo izgrađen je 40 kilometara od Severnog pola i traje samo mesec dana u godini, a to je uvek april. Kamp se koristi u naučne svrhe i sadrži čitav niz avanturističkog turizma u koji je uključeno sve, od umetničkog klizanja do maratona. Aerodrom predstavljau dve piste, ali iako su napravljene na ledu, mogu da izdrže težinu aviona sa 52 putnika. 

Privatni aerodrom Džona Travolte 

Džon Travolta toliko voli da leti da je izgradio dve prilagođene piste za njegove privatne avione, na svom imanju u Floridi. Ima privatni kontrolni centar i prenoćišta za pilote, u slučaju da dolete kasno, a čeka ih jutarnji let. Travolta takođe honorarno pilotira za australijski aviokompaniju “Kantas”. 

DEVOJKA ZA PRIMER! Neverovatna priča iz jednog beogradskog kafića!

(VIDEO) DA LI STE SPREMNI? Dolazi najbliži Supermesec u poslednjih 70 godina

Ledena pista 

Mnogim putnici sletanje i uzletanje predstavlja veliku brigu, a zamislite još da slećete na pistu od leda? Ovo je privatna ledena pista koja se nalazi na jezeru Doris u Kanadi. Aerodrom je otvoren od januara do aprila i uglavnom radi zbog radnika u rudniku zlata na obližnjem Hop Baiju. 

Festival aerodrom u pustinji 

Svakog avgusta, na hiljade ljudi dolazi u pustinju u Nevadi na festival “Burning Man”, i u te svrhe postoji gradski aerodrom “Crni kamen”. Aerodrom nema toranj i piloti komuniciraju preko zajedničke frekvencije kako bi podelili informacije o bezbednosti i kritične detalje sletanja. Zvanična tačka aerodroma je na broju 88HB, iako svi njegovi tragovi nestaju u peskovitoj magli, dan nakon otvaranja festivala, pa je jako teško pronaći ga nekad. 

Propala pista 

Francuzi su pokušali da izgrade pistu na “Dumon Durvilj” istraživačkoj stanici na Antarktiku pre više od 2 decenije. Međutim, odustali su kada je oblast bila ozbiljno uništena u oluji, i to samo nekoliko meseci pre nego što je izgrađena, a deo se potpuno sručio u vodu. Ipak, deo koji je ostao na kopnu se ponekad koristi za sletanje. 

Aerodromska pista na vrhu sveta 

Krajem 2014. godine otvoren je novi aerodrom na vrhu planina u gradu Heši u Kini. Desetine brda je sravnjeno kako bi se napravile piste na aerodromu, koji je izgrađen na skoro 680 metara nadmorske visine. 

Pista gde avioni padaju sa litice 

Uzletanje sa Matekane prilagođenog aerodroma u Lesotu u Južnoj Africi je mučno iskustvo. Pista se nalazi na 2.286 metara visine na planinskom jarku, i potrebni su čelični živci za sletanje i poletanje. Ako avio ne uspe da dostige određenu brzinu za poletanje, mora da padne sa litice pre nego što uzleti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija