• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.11.2016

08:25

(UŽIVO) MEGAMESEC! Današnji "supermesec" najbliži zemlji od 1948. godine!

Zanimljivosti

(UŽIVO) MEGAMESEC! Današnji "supermesec" najbliži zemlji od 1948. godine!

Podeli vest

Puni mesec danas će biti najveći od 1948. godine, objavili su astronomi




U tačno 14 sati i 52 minuta po srednjoevropskom vremenu Mesec će proći najbliže Zemlji za poslednjih 68 godina i izgledaće neobično veliko i sjajno, navodi Hina.

Pošto je Mjesečeva orbita oko Zemlje eliptična, udaljenost između Zemlje i njenog jedinog prirodnog satelita varira. "Supermjesec" će u poneđeljak biti 30 posto puniji i 14 posto sjajniji nego obično jer će se nalaziti samo 356 kilometara od Zemlje.

Idući "supermesec" sličnih razmera pojaviće se ponovo za 18 godina. Prošli takav je bio 1948, a posebno sjajan bio je 1912. kada se Mesec približio Zemlji na samo 134 kilometra.

Pojavu spekatakularnog supermeseca možete uživo gledati ovde:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija