• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: radiosarajevo

25.11.2016

15:35

JAVLJAJU SE VANZEMALJCI? Satelit nakon 50 godina počeo da emituje misteriozan signal!

Zanimljivosti

JAVLJAJU SE VANZEMALJCI? Satelit nakon 50 godina počeo da emituje misteriozan signal!

Podeli vest

Satelit koji je u svemiru izgubljen 1967. godine „vratio se u život“ i počeo je da šalje signale prvi put nakon 50 godina

Amateri astronomi posumnjali su pre tri godine da su pronašli izgubljeni satelit LES1, ali je trebalo da prođu tri godine kako bi potvrdili da je satelit, zaista, iznenada proradio. 

Vest je odjeknula među astronomima, a eksperti ne znaju kako se zastareli satelit uključio i kako emituje signal. 

Britanac Fil Vilijams, astronom amater iz Kornvola, bio je prvi koji je uočio signal sa LES1, koji je MIT napravio 1965. 

Vilijams je uočio misteriozni šum u signalu satelita – što su teoretičari zavere presrećno dočekali uz tvrdnje kako su satelit oteli vanzemaljci i pokušavaju da komuniciraju sa Zemljanima (a šta bi drugo moglo da bude). 

(VIDEO) TREBA DA ODVRNETE ŠRAF, A NEMATE FRANCUSKI KLJUČ? Evo rešenja!

(VIDEO) NLO INVAZIJA? Vatrene kugle na nebu iznad Floride!

Međutim, vratimo se na Zemlju, gde Fil Vilijams smatra da je kvar jedne od komponenti uzrokovao to da prenosnik počne da emituje ponovo na 237MHz, iako „oživi“ samo kad solarne panele obasja svetlost. Kako se satelit prevrće svake četiri sekunde, signal nestaje kada senka tela satelita zakloni solarne panele. 

Satelit nikad nije ispunio svoju misiju 1967. i bez kontrole se vrti već decenijama. LES1 je lansiran iz Kejp Kanaverala 11. februara 1965. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija