• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: new.com.au/informer.rs

29.11.2016

18:51

PRIČA BRITANSKOG RONIOCA: Zlatni voz nije postojao, Hitlerovo blago je na dnu Baltičkog mora!

Zanimljivosti

PRIČA BRITANSKOG RONIOCA: Zlatni voz nije postojao, Hitlerovo blago je na dnu Baltičkog mora!

Podeli vest

Jedan britanski ronilac tvrdi da je pronašao Hitlerovo zlato i dragocenosti vredne 100 miliona dolara na dnu Baltičkog mora. Problem je u tome što je reč o masovnoj grobnici 9.500 žena, dece i vojnika

Nedugo pošto su nemački i poljski istraživači tvrdili da su pronašli legendarni “zlatni voz” nacista, što se pokazalo kao netačno, profesionalni ronilac Fil Sejers kaže da Hitlerove dragocenosti nisu ni prevožene železnicom. Evakuacija je, smatra on, organizovana pomorskim putevima. 

Na Hitlerovu nesreću, tvrdi Sejers, brod “MV Vilhelm Gustof” je potonuo. 
 

AP/Photo

Ovaj turistički brod bio je prepun nemačkih izbeglica i ranjenika i prevozio je gotovo 10.000 ljudi, iako je projektovan za samo 1.800 putnika i članova posade. 

Međutim, očajnici koji su želeli da pobegnu od Crvene armije rešili su da se evakuišu potpuno neprilagođenim brodom iz nemačke enklave u Gdanjsku. Brod je isplovio 30. januara 1945. istovremeno kad i kruzer “Hans” i dva torpedna broda. 

(FOTO/VIDEO) JEZIVO! Hitlerova devojčica sa cvećem: Oficiri su se svađali koji će sa mnom u krevet!

Samo nekoliko sati kasnije “Gustof” su potopila tri torpeda sovjetske podmornice S-13. 

Samo jedan čamac za spasavanje uspeo je da zaplovi,pre nego što je brod potonuo, a oko 9.400 ljudi, među kojima 5.000 dece, udavilo se u ledenim vodama. Oko 1.250 ljudi je spaseno. 

Mesto potonuća klasifikovano je kao ratna grobnica, nakon nekoliko pokušaja da se ostaci broda i ljudskih tela izvuku na površinu.

Zlatna groznica

Mesto potonuća broda “MV Vilhelm Gustlf” nikad nije bilo misterija. Ipak, deo mitologije o sadržaju ovoga broda vezuje se za tehničare koji su radili na nemačkom naoružanju, a koji su bili putnici ovog broda. Oni su bili stacionirani na udaljenim baltičkim punktovima, daleko od savezničkih letelica. 

(FOTO) NE MISLE SVI TAKO? Od HITLEROVE KUĆE ostaće samo dugmići!

Međutim, poljske vlasti su odavno ustanovile zabranu ronjenja u blizini olupina brodova, kako bi zaustavili pohod brojnih lovaca na blago. 

Sejers (61) kaže da je on dobio dozvolu za ronjenje 1998. i da je iz olupine izneo mnogo objekata koji se sada čuvaju u muzeju u Kilu. 

Pronašao je brodski prozor za metalnim okovom, što smatra znakom da potiče iz “zaštićene sobe” u kojoj je možda moglo da se čuva blago. 

DEVET MESECI ZATVORA! Osuđen zbog pozdrava Hajl Hitler!

On kaže da je razgovarao sa brodskim oficirom Rudijem Langom, jednim od retkih preživelih članova posade, koji tvrdi da je video kako se u brod krišom unose veliki sanduci i to pod naoružanom pratnjom. 

Sejers je svoju priču pretočio u roman “Baltičko zlato” (Baltic Gold). 

- Znamo iz prve ruke da su velike količine tovara ukrcane na brod - tvrdi Sejers. 

Rudi Lange je pušio na palubi i video kada su utovarali zlatne poluge. U početku nije znao o kakvom tovaru je reč, dok se 1972. nije sreo sa još jednim preživelim, koji je bio jedan od stražara zaduženih za zaštitu zlata. On je otkrio šta se nalazi u tim ogromnim sanducima. 

Sejers smatra da u morskim dubinama leže tri tone zlata u polugama. 

- Nacističko zlato prokrijumčareno je iz Kenigsberga. To je fascinantna priča koja me prati celog života - kaže on.

HOĆE DA JE SRUŠE! Raste broj posetilaca Hitlerove rodne kuće


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mr burns from simpsons

pre 7 godina

ako je iz kenisberga, mogla je biti i tzv"cilibarska soba"

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija