• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dailmail.co.uk/informer.rs

02.01.2017

09:02

ŠOKANTNA TEORIJA! Da li je ovo PRAVI RAZLOG zbog kog je potonuo "Titanik"?!

Zanimljivosti

ŠOKANTNA TEORIJA! Da li je ovo PRAVI RAZLOG zbog kog je potonuo "Titanik"?!

Podeli vest

Prošlo je više od 100 godina od kako je najpoznatiji kruzer na svetu "Titanik" potonuo, a istraživači i dalje pokušavaju da utvrde tačne okolnosti pod kojima se to dogodilo. Veruje se da je razlog udarac u ledenu santu, ali novinar Senan Moloni tvrdi da to nije u pitanju

Novinar, koji je proveo 30 godina istražujući ovu katastrofu, smatra da je vatra, a ne led, zapečatio sudbinu čuvenog broda.

U novom dokumentarcu, irski novinar i autor Senan Moloni tvrdi da je trup "Titanika" oslabljena u požaru koji je tinjao u bunkeru uglja u kotlarnici od trenutka kada je luksuzni kruzer napustio brodogradilište u Belfastu.

- Ovo nije jednostavna priča o sudaru sa ledenim bregom. To je savršena oluja vanrednih faktora - vatre, leda i kriminalnog nemara - kaže Moloni.

Autor tvrdi da tamni tragovi mogu da se vide na desnoj strani u setu privatnih fotografija koje su ugledale svetlost dana na jednoj aukciji nedavno. On smatra da su te fotografije dokaz vatre u samom brodu.

- Niko nije istraživao ove tragove pre niti obraćao pažnju na njih. To je potpuno menja priču - tvrdi Moloni - Od 1912. godine, slušali smo mit o ogromnom otvoru u trupu broda, čak 91 metar, ali ispitivanjem olupine nije pronađeno ništa slično.

- Stručnjaci su nam potvrdili da određen temperature čelik čini krtim i smanjuje njegovu snagu i do 75 procenata. Brod nikada nije trebalo porinuti u more, ali "Titanik" je već kasnio nekoliko puta i bio je obećano da kreće 10. aprila -objašnjava Moloni.

David Hil, bivši sekretar britanskog "Titanik društva" i urednik njihovog magazina, nije siguran da je požar razlog zbog kog je luksuzni brod potonuo.

- Sigurno je bilo požara. Počeo je u sredu, trajao je do subote tako da mora da je bio veliki. Da li je odredilo sudbinu "Titanika"? Moje lično mišljenje je da nije - kaže Hil.

Ričard de Kerbreč, autor nekoliko knjiga o "Titaniku", kaže da bi teorija mogla biti istina.

- Znamo sigurno da je došlo do požara na brodu. U početku nisam mnogo pažnje obraćao na to, ali gledajući Molonijeva precizna istraživanja, bio sam iznenađen. Predsednik i dizajner broda bili su na njemu, tako da je bilo mnogo stvari koje su prećutkivane - rekao je za "Tajms".

Tajni požar, Moloni tvrdi, na način objašnjava zašto je "Titanik" išao tako brzo kroz ledena mora.

- Način da izađete na kraj sa vatrom u bunkeru bio bi da izbacite ugalj i stavite ga ne jedino drugo mesto na kome bi mogao da se nalazi - u peć, što znači da će brod ići mnogo brže - zaključuje Moloni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Потонуо је заправо "Британик" ... - са фалсификованом документацијом од новог (направљеног) Титаника и са његовим ознакама на трупу, да би се преварио "Лојд" и наплатило дебело осигурање...!! Титаник ( прави) пловио је као "Британик" још 30 година и ништа слично му није ни запретило...!! Све је била фарса а људи... само "колатерална штета"...да би све било уверљиво...! Капитал - смислио, капитал - организовао...Капитал (профит!) уништио... Баш као и случај "Кула Близнакиња" на Менхетну и кобајаги удар 2 авиона у њих - да би златне полуге, завршиле у пустињи Аризоне....!!

montana

pre 7 godina

Kao prvo kada već hoćeš da ispadneš pametan onda lupaj kako treba, ne radi se o Britaniku nego o prvom od tri napravljena Olimpiku za njega se ,,Priča,, da je potonuo a ne Titanik i to zbog para od osiguranja. On je trebao da potone a putnike da spasi Brod Kalifornijan. To je cela priča

Lala iz Banata

pre 7 godina

Може бити...Али памет и образовање... не треба "мешати"...! Нажалост, све ово што пишем познато ми је више од 60 година...!? А "патина" на "вијугама" не да се - скинути...!? Па ипак сматрам " Британик" - или "Олимпик"...која разлика...? Истина је.... - иза свега: ВЕЛИКА ПРЕВАРА и људске жртве, као трагедија доприноса брзом развоју "Либералног Капитализма"...иза којег се законито УВЕК појављује ... - МАФИЈАШКИ ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ !! То је овде конкретно - био случај...!!

milija suzović

pre 7 godina

Dosta te tupljavine sa tim TITANIKOM.

C N N

pre 7 godina

Titanik je potonuo samo par meseci,pre nego sto su FED,date na stogodisnje koriscenje porodicama"crnog plemstva" iz City of London.Ti pokusaji preuzimanja FED,su trajali decenijama i zbog tog je ubijen predsednik Linkoln.Ovom preuzimanju su se najvise suprostavljali najbogatiji Amerikanci , pre svih, najbogatiji ljudi toga vremena: Džon Džejkob Astor, Benjamin Gugenhajm i Izador (Isa) Straus.Svi ovi bogatasi su "slucajno"podavljeni u Titaniku.Kenedi je hteo da ukine ovaj monopol i potpisao je zakon za njegovo sprovodjenje.Ubijen je par dana pre izglasavanja zakona u kongresu.Prva odluka koju je doneo zamenik Dzonson,je bila ukidanje ovog zakona,FED je stamparija dolara bez pokrica,bez zlatne podloge(obican obojen papir koji nema vrednost).

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija