• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dailymail.co.uk

14.02.2017

23:18

(VIDEO) NASA ODELENJE ZA ODBRANU PLANETE UPOZORILO: Asteroid veličine Empajera mogao bi da udari Zemlju!

Zanimljivosti

(VIDEO) NASA ODELENJE ZA ODBRANU PLANETE UPOZORILO: Asteroid veličine Empajera mogao bi da udari Zemlju!

Podeli vest

Asteroid u obliku kikirikija veći od Empajer stejt bildinga mogao bi jednog dana da pogodi Zemlju, upozorila je američka svemirska agencija NASA

Svemirska stena nazvana 2015 BN509, približila se Zemlji prošle nedelje i prošla pored nje brzinom od 70.000 km/h.

U trenutku kada je bila najbliže, bila je svega 14 puta udaljenija od Zemlje nego Mesec.

Asteroid, širok 200 i dugačak 400 metara, NASA je okarakterisala kao “potencijalno opasan”. Poređenja radi, Empajer stejt bildin visok je 381 metar.

Asteroid je registrovao džinovski radio-teleskop Opservatorija Aresibo (Arecibo Observatory).

- Oblik kikirikija je posledica činjenice da je reč o kontaktnim dvojnim sistemima, gde dva dela asteroida nisu mogla uspešno da kruže jedan oko drugog, pa su se zato ponovo spojila”, izjavio je za “Biznis insajder” dr Edgard Rivere-Valentin, planetolog iz Asocijacije univerziteta za istraživanje svemira, koja analizira podatke Aresibo opservatorije u Portoriku.

Snimci aktivnosti asteroida, kao što je 2015 BN509, mogu više da nam kažu o verovatnoći da neki objekat pogodi zemlju.

- Aresibo je više od proroka, jer možemo da opišemo te objekte. Možemo da proučavamo njihove dimenzije, oblik, rotaciono stanje, sastav i površinsku geologiju. Udar asteroida, za razliku od drugih katastrofa, može da se spreči. NASA može da iskoristi podatke sa Aresiba i da obavesti Odeljenje za odbranu planete.

NASA je prošle godine formirala Odeljenje za odbranu planete kako bi se uhvatila u koštac sa opasnošću od objekata u blizini Zemlje (NEO).

Svake godine se registruje oko 1.500 takvih objekata i NASA je već identikovala više od 90 odsto NEO većih od jednog kilometara.

NASA

Američka svemirska agencija je predložila da se konstruiše ifracrveni svemirski telesklop NEOCam koji će pomoći u lociranju još većeg broja NEO.

- Projekat NEOCAM ima za cilj identifikovanje aktivnosti koje bi mogle biti preduzete ove godine, a koje će smanjiti rizike buduće misije u pogledu tehnike, rasporeda i troškova- kaže Dejvid Šur, zamenik direktora planetološkog programa NASA.

Šta će raditi NEOCAM

Svemirski teleskop NEOCam nadziraće svemirski prostor najbliže Zemljinoj orbiti, gde je najveća verovatnoća da se nađu potencijalno opasni asteroidi.

Koristiće infracrvenu svetlost da bi opisao njihove fizičke karakteristike, npr. prečnik.

Sastoji se od jednog jedinog naučnog instrumenta: teleskopa prečnika 50 centimetara, koji radi na dve infracrvene talasne dužine, sposobne da detektuju čak i tamne asteroide koje je najteže uočiti.

Twitter

Nakon lansiranja, NEOCam će obaviti četvorogodišnje istraživanje, u okviru koga bi trebalo da otkrije dve trećine objekata u blizini Zemlje većih od 140 metara (što je dovoljna veličina da bi izazvali veliku regionalnu štetu u slučaju udara u Zemlju).

Koristeći dva infracrvena kanala za snimanje osetljiva na toplotu, NEOCam takođe može da obavlja precizna merenja dimenzija NEO i prikupi dragocene informacije o njihovom sastavu, obliku, rotacinim stanjima i orbitama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 7 godina

Mislim da ce nasi Migovi 29 to da rese takodje!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija