• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

26.02.2017

09:51

NASTALA U VIHORU RATA! Da li znate za NACISTIČKU prošlost Fante?

Zanimljivosti

NASTALA U VIHORU RATA! Da li znate za NACISTIČKU prošlost Fante?

Podeli vest

Na portalu The Vintage News nedavno je objavljen interesantan članak o poreklu popularnoga gaziranog pića Fanta

S više od 100 ukusa širom sveta, Fanta je jedno od najpopularnijih gaziranih bezalkoholnih pića sa voćnim ukusom. Iako je sada proizvodi Koka Kola, zapravo je nastala u nacističkoj Nemačkoj.

Preduzeće Koka Kola stiglo je u Nemačku 1929. godine. Rej Pauvers, doseljenik iz Amerike, počeo je da puni flaše Koka Kolom u Nemačkoj, te je zahvaljujući trudu i ambiciji značajno uspeo da doprinese preduzeću. Za samo četiri godine, Koka Kola GmbH u Nemačkoj prodavala je 100.000 sanduka godišnje.

Kada je 1933. godine Adolf Hitler došao na vlast u Nemačkoj, Rej se već bio suočio sa brojnim poteškoćama zbog nacističkog antiamerikanizma antikapitalizma. Međutim, ipak je uspeo da zadrži preduzeće podalje od vlade, i do 1939. godine tamo je bilo 43 fabrika za punjenje flaša i više od 600 lokalnih distributera.

 

A post shared by Fanta (@fanta) on Jan 10, 2017 at 12:00pm PST



Rej Pauvers je 1938. godine poginuou automobilskoj nesreći, a zamenio ga je Nemac Maks Keit, koji se posvetio preduzeću i postao još uspešniji od Pauversa. Njegova izvrsna marketinška strategija uverila ljude da je Koka Kola zapravo nemački proizvod, i ciljala je na industrijske radnike geslom (Hajde, uzmi pauzu). Koka Kola bila je jedna od tri glavna sponzora Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine , gde je Hitler bio ponosni domaćin narodima iz celog sveta.

Ipak, početkom Drugog svetskog rata, Maksu je postajalo sve teže da nabavi sirovine za izradu tog pića. Ostao mu je samo još jedan izbor: da izmisli novo piće.

Pogledao je sastojke koji su mu bili na raspolaganju, ostatke iz drugih prehrambenih industrija i napravio je novi narandžasti sok. Čak je i organizovao takmičenje za naziv novog pića pod nazivom "poslužite se maštom". Na nemačkom jeziku "mašta" se kaže "Fantasie" i tada je nemačkom prodavcu Džou sinula ideja za Fantu.
 

A post shared by Fanta (@fanta) on Nov 27, 2016 at 6:55am PST



Novi narandžasti sok postao je popularan kao i Koka Kola i zbog njega su fabrike za punjenje flaša ostale da rade širom Nemačke. Zapravo je Fanta postala toliko popularna da se do 1943. godine prodavala u Nemačkoj i u okupiranim zemljama.

Fanta je postala najpopularnije bezalkoholno piće u Evropi, a ljudi su je čak koristili za zaslađivanje hrane zbog štednje na šećeru. I danas se u Nemačkoj pripremaju slasni Fantakuchen (Fanta kolači).

Kada je Drugi svetski rat završio, preduzeće Koka Kola uspela je da ponovo pokrene proizvodnju tog pića u Evropi.

Preduzeće je prestalo da proizvodi Fantu kada se Drugi svetski rat završio, ali kako je Pepsi počeo da se širi, Koka Kola je vratila Fantu i počela da je prodaje i u Americi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17