• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

12.03.2017

12:18

(FOTO) NEMA JE SAMO U DVE ZEMLJE SVETA! Ovo možda niste znali o KOKA-KOLI!

Zanimljivosti

(FOTO) NEMA JE SAMO U DVE ZEMLJE SVETA! Ovo možda niste znali o KOKA-KOLI!

Podeli vest

Na današnji dan, koka-kola je počela da se prodaje u staklenim flašicama. U to ime, donsimo vam nekoliko zanimljivosti o ovom piću

Istorija brenda i kompanije Koka-Kola počinje u Noksvilu, u Džordžiji, kada se 1833. godine rodio Džon S. Pemberton, izumitelj tog gaziranog pića. Mladi Pemberton, diplomirani hemičar, je krenuo u Kolumbus gde je otvorio svoju radnju u kojoj je mogao da eksperimentiše i pravi nove proizvode, a njegov najveći san je bio da stvori originalan proizvod.

Tako je 1885. godine osmislio tonik - "frenč vajn kola", veoma sličan današnjoj koka-koli. Vremenom je Pemberton iz tog pića izbacio alkohol, dodao druge biljne esencije i tako dobio novi sirup bez imena koji je, pre svega, lečio glavobolju.

Piće je bilo spremno, ali ne i javnost. Prve godine prodato je samo 25 galona sirupa, a Pemberton je potrošio više za reklamu nego što je zaradio od prodaje. Kako je već bio u poodmaklim godinama, počeo je da traži partnera da mu posao ne bi potpuno propao. Jedini koji je naslutio veliki potencijal koka-kole bio je Ejza G. Kendler, mlad i ambiciozan trgovac iz Atlante.

 

 

A post shared by Coca-Cola (@cocacola) on Jul 4, 2016 at 6:14am PDT

 

Posle Pembertonove smrti uspeo je da postane jedini vlasnik ovog pića. Kendler je otkupio čitavu opremu za proizvodnju napitaka i tajnu formulu za samo 1.200 dolara, plus 500 dolara koliko je dao za sahranu staroga apotekara.

Već 1890. godine napustio je sve ostale poslove kojima se bavio, da bi se u potpunosti posvetio uspehu napitka. Zajedno sa bratom i nekoliko prijatelja, 29. januara je osnovao The Coca-Cola Company.

Recept za koka-kolu jedna je od najčuvanijih tajni na svetu, a urbana legenda kaže da jedina dva živa stručnjaka koji znaju recept nikad ne putuju istim avionom...

 

 

A post shared by Coca-Cola (@cocacola) on Jan 1, 2017 at 7:24am PST

 

Evo još nekoliko zanimljivosti o ovom piću:

Koka-kolu ne prodaju Kuba i Severna Koreja.

Ako se ubaci u vodu, limenka obične koka-kole tone, limenka dijetalne pluta.

 

A post shared by Coca-Cola (@cocacola) on Dec 24, 2016 at 6:00am PST

Logo ovog pića prepoznaje, kako se procenjuje, 94 odsto svetske populacije.

Svake sekunde u svetu se popije 10.450 flašica nekog pića iz asortimana Koka-Kole (koka-kola, dijetalna koka-kola, fanta, sprajt).

Deda Mraz, jedan od zaštitnih znakova kompanije, prvi put se u kampanji pojavio 1931. godine.

Koka-kola je prvo bezalkoholno piće koje se 1985. godine našlo u svemiru.

 

 

A post shared by Coca-Cola (@cocacola) on Sep 13, 2016 at 2:15pm PDT

 

Ali, koka-kola nije samo za piće, evo kako sve možete da je iskoristite:

Zagoreli tiganj možete da očistite ako u njega sipate koka-kolu i kratko prokuvate. Neće ostati nijedna mrlja.

Ako ste ofarbali kosu i dobili previše jaku boju, ispiranje koka-kolom će vam pomoći da posvetlite kosu.

Sipajte ovo gazirano piće u čajnik i ostavite da stoji jedan dan. Očistiće ga od kamenca i ostalih mrlja.

WC šolja biće čista ako je polijete koka-kolom.

Koka-kola vam može pomoći pri želudačanim tegobama, ali samo ako pijuckate vrlo male gutljaje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija