• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr/Informer.rs

25.03.2017

16:52

(VIDEO) ŠTA BI DOGODILO KADA BI SE ZEMLJA okretala u SUPROTNOM smeru?

Zanimljivosti

(VIDEO) ŠTA BI DOGODILO KADA BI SE ZEMLJA okretala u SUPROTNOM smeru?

Podeli vest

Promena koja možda deluje sićušno pretvorila bi našu planetu u sasvim drugačije mesto...
Reuters

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja se ispod vas okreće se brzinom od 1.670 kilometara na sat. To okretanje uzrok je morskih struja, a isto važi i za vetrove, koji u tropskom pojasu duvaju s istoka. S druge strane, u južnijim i severnijim pojasevima, glavne struje vetrova dolaze sa zapada. Kako bi izgledao svet kada bi Zemlja odjednom počela da se okreće u suprotnom smeru? 

Pod slovom da taj prelaz ne izazove poremećaj Zemljine ravnoteže, ravnoteže tektonskih ploča i ravnotežu svih ostalih planeta, Sunce bi za početak izlazilo na zapadu, a zalazilo na istoku. 

Zbog izmenjenih morskih struja i vetrova, Sahara bi postala vlažna, isto kao i kalifornijska pustinja, danas jedno od najsuvljih i po život najnegostoljubivijih mesta na svetu. 

Močvare na Floridi bi se isušile, cikloni i anticikloni kretali bi se u suprotnom smeru, a Evropa bi mogla da zaboravi na Golfsku struju i odjednom bi imala sibirski ledene zime i suva, vrela i vrlo neprijatna leta. 

Ako bi se rotacija Zemlje kojim slučajem zaustavila, jedan deo planete bio bi stalno osunčan i sve topliji. Druga strana Zemlje ostala bi u večnoj tami, pa bi se dobar deo prirodnog okruženja zamrznuo, što bi za posledicu imalo izumiranje skoro svih oblika života.

Plimske sile Sunca ne deluju samo na mora, već i na Zemljinu koru. Ovo dejstvo gravitacione sile uzrokuje trenje zbog kojeg se naša planeta danas okreće oko svoje ose sporije nego u prošlosti. Današnji dan duži je za 1.7 milisekundi nego što je bio pre jedan vek. 

U zlatno doba dinosaurusa dan je trajao oko sat kraće nego danas, pre 620 miliona godina trajao je 22 sata, ali je zato godina pre 350 miliona godina trajala 385 dana. 

Vrlo je nezahvalno tvrditi koliko je dan trajao dalje u prošlosti jer plimne sile nisu jedini faktor koji utiče na to. Prema nekim teorijama, u trenutku nastajanja Zemlje - pre oko 4.5 milijardi godina, dan na Zemlji je trajao samo 2.5 sata, dok je 100.000 godina kasnije, kad je već nastao i Mesec, njegova dužina iznosila već oko 6.5 sati. 

Prema današnjim naučnim spoznajama, trebalo bi da prođe oko 1.900 milijardi godina da Sunce svojim gravitacionim dejstvom potpuno zaustavi Zemlju. 

Ali, to se najverovatnije neće dogoditi jer bi Sunce za nekoliko milijardi godina trebalo da se pretvori u umiruću zvezdu koja bi prvo progutala svoje unutrašnje planete, a zatim se naglo smanjila do veličine belog patuljka.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ruma

pre 7 godina

Ne pricajte gluposti.Zemlja je ravna i ne rotira...Sunce je malo i mnogo blize....Kakvih 1670km,na sat...stojimo i ne pomeramo se... Ako je zemlja okrugla zasto se vide objekti na 65km i vise,ne bi trebali ako se prati zakrivljenje zemlje...Ako je zemlja okrugla zasto arhitejte ne prate zakrivljenost kada prave mostove...Zasto avioni konstantno ne poniru i prate zakrivljenost zemlje,nego lete ravno...Zemlja stoji,ne rotira,ne postoji gravitacija nego samo pritisak...

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija