• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vestionline.rs

31.03.2017

16:26

SNIMAK KOJI JE ŠOKIRAO PLANETU: Može li piton zaista da proguta čoveka?

Zanimljivosti

SNIMAK KOJI JE ŠOKIRAO PLANETU: Može li piton zaista da proguta čoveka?

Podeli vest

Indonezijska policija nedavno je objavila da je piton pojeo odraslog muškarca, a telo je pronađeno tako što je rasporena utroba životinje. Zmija je 25-godišnjaka najverovatnije napala i progutala na porodičnoj plantaži palmi na ostrvu Sulavesi. Međutim, neobičan slučaj od početka je izazivao sumnju, pa su stručnjaci odgovorili na pitanje da li je tako nešto uopšte moguće

Mrežasti pitoni (lat. Python reticulatus), dugački poput ovog, što je oko sedam metara, mogu da budu izuzetno snažni. Plen napadaju tako što oko njega obmotaju svoje telo i zdrobe ga, zbog čega umire od posledica gušenja ili prestanka rada srca, piše BBC. Ali, gutanje hrane je druga priča, prenosi Jutarnji.

Pitoni ne žvaću hranu, već gutaju ceo plen, što im ne predstavlja problem s obzirom na to da njihova vilica ima fleksibilne ligamente. Ipak, i tu postoje ograničenja.

(VIDEO) TASMANIJSKI TIGAR primećen 80 godina posle istrebljenja

- Ograničenje može da predstavlja ljudsko rame jer ne može da se preklopi. Pitoni se skoro isključivo hrane sisarima. Povremeno jedu gmizavce, uključujući i krokodile. Najčešće se hrane pacovima i drugim malim životinjama, ali kad jednom dosegnu punu veličinu, skoro sigurno se više neće hraniti pacovima jer im ne daju dovoljno kalorija. U osnovi, oni mogu da pojedu plen svoje veličine - kaže naučnica Meri-Rut Lou iz Rezervata za divlje životinje u Singapuru i stručnjakinja za pitone.

Zato se neretko dogodi da se piton nameri na svinju ili čak kravu. Ipak, zmije ponekad precene sopstvene mogućnosti. Tako je 2005. godine burmanski piton pokušao da proguta aligatora, ali se njegovo telo u tom procesu rasprsnulo i obe životinje su uginule.

(VIDEO) HIT! Ovako izgleda kada kraljevska kobra ožedni!

Osim toga, pitoni umeju da budu vrlo izbirljivi. Ako ne nađu prikladan plen, mogu da čekaju vrlo dugo i jedu vrlo malo dok ne nađu nešto što im odgovara. Ali, ljudi im još nisu na vrhu menija.

Tragedija u Indoneziji najverovatnije je prvi zabeleženi slučaj da je piton pojeo odraslog čoveka, ali samo ako je reč o dokazanim slučajevima.

Ovo svakako nije prvi prijavljeni slučaj, s tim što u prethodnim slučajevima ili nije bilo dovoljno dokaza ili nije bilo svedoka. Slučaj mrežastog pitona i 25-godišnjeg Indonežanina prvi je slučaj u istoriji koji je zabeležen mobilnim telefonom.

Antropolog Tomas Hedlend, koji je proveo nekoliko decenija s Agtama, filipinskim plemenom lovaca i sakupljača, rekao je da je barem četvrtinu muškaraca u plemenu u neko doba života napao mrežasti piton. Iako ih najčešće oteraju mačetama, odrasli pripadnici plemena vrlo su niski, tako da povremeno završe u utrobi zmije.

Printskrin Jutjub

(VIDEO) ČUDO KOD ROGATICE: Domaća krmača oprasila divlje prasiće!

U današnje doba napadi su vrlo retki i najčešće su rezultat reakcije zmije u samoodbrani.

Stručnjak za zmije Nija Kurnijavan sa Univerziteta Bravidžaja u Indoneziji, rekao je za BBC da su pitoni osetljivi na vibracije, buku i veštačku toplotu (na primer od svetla), pa uglavnom izbegavaju ljudska naselja.

Ali, svakako pamte lokacije na kojima su uspešno lovili. Kurnijavan kaže da je vrlo moguće da je polje na kojem je muškarac ubijen možda nekad bilo lokacija za lov dotičnog pitona, i da je vrebao možda sasvim drugačiji plen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija