• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vestionline

10.05.2017

09:56

ŠTA DA HITLER NIJE NAPAO RUSIJU: Osvojio bi MEDITERAN I BLISKI ISTOK, mogao bi da RATUJE DO MILE VOLJE!

Zanimljivosti

ŠTA DA HITLER NIJE NAPAO RUSIJU: Osvojio bi MEDITERAN I BLISKI ISTOK, mogao bi da RATUJE DO MILE VOLJE!

Podeli vest

Odluka Adolfa Hitlera da 22. juna 1941. godine pokrene invaziju na Sovjetski Savez, bila je jedna od najuticajnijih u istoriji. Operacija Barbarosa uvela je Nemačku u rat na dva fronta. Istočni front odvukao je čak tri četvrtine nemačkih snaga i odneo preko dve trećine ukupnog broja žrtava


Da li bi posledice po svet bile veće da Hitler nije krenuo u hazardersku misiju na SSSR? Zbog katastrofalnih posledica koje je ova operacija imala po Hitlerov Treći rajh, mnogi istoričari se već decenijama pitaju kakv bi ishod bio da Nemačka nikada nije napala SSSR?

Jedna mogućnost jeste da bi Hitler pokrenuo neostvarenu Operaciju Morski lav - invaziju na južnu englesku sa kopna, iz vazduha i mora.  

Misija bi verovatno bila odložena za godinu dana, ali i uprkos toga, britanska Kraljevska mornarica bi održala brojčanu nadmoć, dok bi Kraljevstvo vazduhoplovstvo imalo dovoljno vremena da se vrati u život nakon pada Francuske. 

JURIŠ NA BERLIN: Kako je ŽUKOV ZAUZEO prestonicu TREĆEG RAJHA i okončao II SVETSKI RAT u Evropi!

Takođe, nekoliko meseci kasnije u Sjedinjene Američke Države, koje su prethodno snabdevale britansku vojsku i održavale je koliko toliko jakom, zvanično su ušle u Drugi svetski rat.

S obzirom na to, malo je verovatno da bi vođstvo Vermahta savetovalo Hitleru pokretanje ove operacije.

Verovatnije je da bi Nemačka prusmerila fokus ka jugu. Kako je do kraja 1940. godine Hitler držao veći deo zapadne i istočne Evrope pod kontrolom, jednu od opcija je predlagao i njegov šef mornarice admiral Erih Rajder - zauzimanje Mediterana i Bliskog istoka.

MAĐARSKI PREMIJER SE UBIO JER NIJE HTEO DA SA NACISTIMA NAPADNE SRBIJU: Sijarto nije prvi Mađar koji voli Srbe!

To bi pre svega podrazumevalo ostvarivanje kontrole na ključnim strateškim tačkama kao što su Suecki kanal, Gibraltar, Libija, Egipat i bliskoistočna naftna olja.

rarehistoricalphotos.com

Resursi koji su bili usmereni na proizvodnju tenkova za invaziju na SSSR, bili bi preusmereni na podmornice i zatvaranje dva jedina ulaza u Sredozemno more.

Kako je Luftvafe ozbiljno mučio Kraljevsko vazduhoplovstvo i pored toga što je veliki broj letelica pomagao na istoku, preusmeravanje svih nemačkih letelica ka Sredozemlju imao bi razorne posledice.

TAJNI DOKUMENTI OTKRIVAJU: Saveznici znali za Holokaust, dve godine pre kraja rata!

Zauzimanjem Mediterana i bliskoistočnih naftnih polja, Nemačka bi imala dovoljno resursa da vodi dug rat protiv SAD i Velike Britanije na nebu, i kopnenon delu Severne Afrike. Ipak, sukob bi daleko drugačije izgledao jer umesto tri miliona vojnika koliko je marširalo ka Moskvi, težište borbi nosili bi brodovi i podmornice. 

OSVETILI SE ZA BEOGRAD! JUGOSLOVENSKI PILOTI BOMBARDOVALI TREĆI RAJH! Ovo je istina koja je dugo skrivana od Srba!

Zbog toga, eventualan gubitak kontrole nad teritorijom kao što je Gibraltar, mogao bi da bude drugi "Dan D".

Reuters

Imajući to u vidu, izgleda kao da je Hitlerov prvobitni niz pobeda svakako morao da dođe kraju 1941. godine. Teorije kako je poraz Nemačke bio rezultat napada na Sovjetski Sovez imaju osnova u ogromnim ljudskim gubicima koje su podnele obe zaraćene strane na istočnom frontu. 

Ali ono što ostaje otvoreno jeste pitanje, kako bi izgledao svet da je Hitler prvo zauzeo Mediteran, pa onda krenuo na Sovjetski Savez?


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Шта би било да је Хитлер веровао у Бога...? Антихрист - да верује у Бога, не би био то што јесте... - Сотонино семе...! Сваки коментар је даље излишан...Да је " баба мушко - звала би се...Душко" !! Тако и ово...

Vitez

pre 6 godina

Obicna izmisljotina!!! Da je zeleo, to bi i uradio... bilo je planirano da se ratuje nekoliko godina i da neko zgrne ogromno bogastvo... naravno, da nikada nije ni zeleo da udje na britansko ostrvo... hteli su da zrtvuju nemacki narod i to su uspeli nekoliko puta!!! Sada ce da zrtvuju albanski koji je toliko glup da ne zna da ih za nekoliko godina nece ni biti... a reziseri nameravaju da se ponovo izvuku!!!\n

Izbori 2024

Vesti

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija