• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.07.2017

14:56

I ŽIVOTINJAMA JE VRUĆE! ZOO vrt u Jagodini proslavio 11. rođendan!

Zanimljivosti

I ŽIVOTINJAMA JE VRUĆE! ZOO vrt u Jagodini proslavio 11. rođendan!

Podeli vest

Javno preduzeće ZOO vrt u Jagodini, danas je obeležilo 11 godina rada, uz podsećanje da ga je za to vreme posetilo 1.100.000 turista, uglavnom školskih ekskurzija, izjavila je danas Tanjugu šef vodičke službe Ivana Ristić-Ilić

Slavljenički dan protiče u visokoj temperaturi koju teško podnose i ljudi i divlje životinje.

Hladna voda, hladovina i provetreni kavezi svima su neophodni i zaposleni čine sve da im se to obezbedi, istakla je Ristić-Ilić.

ZOO u Jagodini je velikim delom u hladovini drveća i na uzvišici gde je stalno strujanje vazduha, ali je svejedno pretoplo. 

U polivanju hladnom vodom uživaju pođednako i tigrovi i medvedi i lavovi, lame i vukovi, dok se nojevi sklanjaju u hladovinu drveća. Foka je u posebnom režimu i njoj je temperatura vode najviše 18 stepeni.

Za 11 godina u ZOO vrtu  u Jagodini je udvostručen broj krupnih životinja i sada imamo oko 100 vrsta sa oko 600 primeraka, ne računajući, ptice i ribe, ZOO sarađuje sa svim zoološkim vrtovima u zemlji i razmenjujemo stručna iskustva i životinje", kažu u tom Javnom preduzeću čiji je osnivač Skupština grada.

Ove godine bio je i veliki broj prinova - kod vukova, majumuna, alpskih koza. 

U ZOO ističu da je bezbednost posetilaca na najvišem nivou i da se za 11 godino rada ZOO vrta nije dogodio nijedan incident, iako je godišnja poseta oko 100.000 ljudi, od kojih, neki traže i da se u kavezu slikaju sa lavovima ili da ih maze.

Inicijativu, da se izgradi ZOO vrt u Jagodini, pre 11 godina dao je pokojni direktor ZOO Beograd Vuk Bojović, koji nam je pomogao od ideje do završetak projekta i poklonio veliki broj životinja, podseća predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma.

Bio je to tada prvi ZOO vrt u Srbiji južno od Beograda, izgrađen je za 70 dana a investicija je stajala 30.000.000 dinara.

ZOO vrt u Jagodini je na površini od oko 25.000 kvadratnih, metara, "naslonjen" na kompleks Gradski park "Ðurđevo brdo" koji je proglašen Spomenikom prirode - botanički.

ZOO vrt su 10. jula, 2006. godine, simboličnim presecanjem crvene vrpce, otvorili Marković i Bojović, uz prisustvo oko 10.000 ljudi. 

ZOO vrt ima veoma značajnu ulogu u turističkoj ponudi Jagodine i Pomoravskog okruga, ovog dela Srbije uključujući i gradove Niš i Kragujevac, ocenjuju turtistički radnicu Jagodine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija