• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

04.08.2017

20:29

DANAS JE DAN PIVA! Zbog ovoga ćete poželeti da ostanete pripiti!

Zanimljivosti

DANAS JE DAN PIVA! Zbog ovoga ćete poželeti da ostanete pripiti!

Podeli vest

Pivo je najkonzumiranije piće na svetu i treće najpopularnije piće među svim ostalim napicima, posle vode i čaja. Otkrivamo vam 25 manje poznatih činjenica o pivu...
Reuters

# Amsterdam plaća alkoholičarima u pivu. Za čišćenje ulica, lokalni alkoholičari dobijaju platu od 10 evra, pola paketa duvana za motanje i pet piva od strane organizacije koju finansira vlada.

# Stiven Petrosino iz Nju Kamberlenda u Pensilvaniji je popio jedan litar piva za zaprepašćujućih 1,3 sekunda 1977. godine i tako je postao svetski šampion u ispijanju piva prema Ginisovoj knjizi rekorda.

# Pivo je jedno od najstarijih pića i priprema se najverovatnije još od ranog neolita (kamenog doba) ili od 9500 godina pre nove ere.

# 1814. godine oko 1,5 miliona litara piva je poplavilo nekoliko ulica Londona pošto je veliko korito u parohiji Sv. Džajlsa puklo.  

# Najjače pivo na svetu je „Brewmeister´s Snake Venom" (u prevodu Pivarev Zmijski otrov). Dok sva „normalna“ piva imaju oko 5% alkohola, ovaj škotski ubica ima gorućih 67,5% alkohola u svom sadržaju.

# Istraživači sa Univerziteta u Stenfordu su utvrdili da se mehurići u pivu kreću u krugu koji prkosi samoj gravitaciji. Oni se kreću prema gore duž linije samog centra gde je sila trenja čaše najmanje izražena, a put dole idu duž spoljašnjih delova tečnosti onda kada na vrhu postane „prenaseljeno“.

Instagram

# Drevni Egipćani su izgradili piramide pod uticajem alkohola. Prema Patriku MekGovernu, arheologu sa Univerziteta u Pensilvaniji, radnici u Gizi su dobijali na dan oko četiri litre piva.

# Pivo sprečava stvaranje kamena u bubrezima. Istraživanje koje je objavljenu u Američkom žurnalu epidemiologije procenjuje da ukoliko konzumirate flašu piva svakog dana imate smanjenje rizika njihove pojave za oko 40 odsto.

# Reklamama za pivo u SAD-u nije dozvoljeno da prikazuju ljude koji zapravo i piju pivo. Reč je o zakonu koji im to zabranjuje i on kaže da se na televiziji ne sme prikazivati konzumiranje alkoholnih pića.  

# Učenje o pivu i njegovom pravljenju ima i zvaničan naučni naziv - zitologija. Naziv je izveden iz grčkih reči „zito“ (pivo) i „logos“ (učiti, proučavati).

# Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Republika Češka. Uz neverovatno konzumiranje od oko 150 litara piva po glavi stanovnika u godinu dana, Česi su daleko ispred bilo kakve svetske konkurencije.

# Najskuplje pivo na svetu je belgijsko pivo "Vielle Bon Secours“. Jedna boca piva košta oko 850 evra.

# Eksperimenti sa pivom su mnogi i raznoliki. Džon Lubok, engleski biolog iz 18. veka, je proučavao ponašanje mrava opijenih pivom.

# Stari Vikinzi su verovali da u njihovom raju zvanom Valhala postoji koza čija vimena nikada ne presuše sa pivom.

# Danas postoji oko 400 vrsta piva na svetu. Belgija je zemlja sa najvećim brojem pojedinih brendova piva.

# Drevni Vavilonci su toliko ozbiljno shvatali pravljenje piva da su svakog ko napravi lošu turu piva udavili u njoj za kaznu.

# Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše. Zaista užasavajuća fobija.

# Najstarije nepokvareno pivo na svetu je nađeno 2010. godine u olupini sa početka 19. veka koja je otkrivena u blizini Finske. Pivo je bilo u flašama i sačuvala ga je hladnoća morskih dubina, a ukus mu je bio veoma ostareo (što ne iznenađuje), uz malo nota paleži i kiselog ukusa koji zaostaje na nepcu.

# Prvi profesionalni pivari su bile žene koje su zvali pivarkama. Žene su morale da budu veoma lepe kako bi mogle da postanu pivarke.

Pixabay

# Najveći festival piva na svetu je Oktoberfest. Održava se svake godine u Minhenu u Nemačkoj i reč je o 16 dana zabave koji počinju krajem septembra i završavaju se prvog vikenda oktobra. Svake godine Oktoberfesr poseti preko 6 miliona ljudi sa svih strana sveta.

# U bilo koje doba 0,7 odsto svetske populacije je pijano. Što znači da je u ovom trenutku pijano oko 50 miliona ljudi. Pivo je očigledno veoma značajan faktor u ovoj situaciji.

# Pena piva je njegov veoma bitan deo. Formira se usled kompleksne reakcije ugljen-dioksida i govori mnogo o kvalitetu piva. Ukoliko pena nedostaje to može da znači da je vaše pivo prosečnog i dosadnog ukusa.

# Pivo i marihuana imaju više zajedničkog nego što to možda mislite. Hmelj piva pripada istoj porodici biljaka cvetnica kojoj pripada i marihuana.

# Pivo jača kosti. Bogato je silicijumom koji povećava deponovanje kalcijuma i minerala u koštanom tkivu.

# Mnoge poznate ličnosti su se i same bavile proizvodnjom piva, poput američkog predsednika Džordža Vašingtona koji je imao svoju malu pivaru u blizini Maunt Vernona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija