• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

11.08.2017

09:15

OTKRIVENE DVE NASELJIVE SUPER-ZEMLJE! Povoljne temperature, ima uslova za život, naučnici uzbuđeni!

Zanimljivosti

OTKRIVENE DVE NASELJIVE SUPER-ZEMLJE! Povoljne temperature, ima uslova za život, naučnici uzbuđeni!

Podeli vest

Dve planete koje kruže oko zvezde poput našeg Sunca mogle bi da budu pogodne za život, pokazalo je novo istraživanje

Reč je o planetama koja se nalaze u blizini zvezde Tau Ceti i deo su sistema planeta čija je veličina slična našoj. Istraživači ističu da bi to moglo da znači da ćemo uskoro pronaći i druge planete pogodne za život. 

Blizina planeta i njihova sličnost sa Zemljom znači da bi najzad mogle da budu novi dom za ljude, tvrde astronomi i dodaju da bi to ujedno mogla da bude rizična ekspedicija. 

Čini se da je zvezda okružena ostacima nebeskih tela, zbog čega naučnici pretpostavljaju da su planete često na udaru asteroida i kometa. 

Astronomi su posebno uzbuđeni ovim otkrićem jer je reč o planetama 1.7 puta manjim od naše što ih čini najmanjim ikad pronađenim oko zvezde poput našeg Sunca. Takođe su od značaja u potrazi za drugim planetama poput naše. 

TRAŽI SE ČOVEK ZA NADGLEDANJE NAJVEĆEG TELESKOPA KOJI TRAGA ZA VANZEMALJCIMA! Plata MILION dolara, besplatno stanovanje!

Vođa istraživanja doktor Fabo Feng sa Univerziteta Herdfortšir ističe da ovo otkriće predstavlja prekretnicu u potrazi za planetama sličnim Zemlji i razumevanju neohpodnih uslova za život u poređenju sa njima. 

Zvezde poput Sunca daju najveću nadu za pronalaženje planeta izvan Sunčevog sistema na kojima bi život bio moguć. Tau Ceti, omiljena destinacija pisaca naučne fantastike, veoma je slična Suncu i po veličini i po svetlosti. 


Poput Sunca, ona ima zonu oko sebe sa uslovima pogodnim za život. U toj zoni, temperature nisu previše visoke ili suviše niske, već su upravo takve da je postojanje vode u tečnom stanju moguće. 

Nijedna od dve pronađene "super Zemlje" ne leži u centru spomenute zone. Orbita jedne smeštena je na unutrašnjoj granici, a druge na spoljašnjoj. 

Koautor doktor Miko Tuomi ističe da im je novija tehnika omogućila da naprave razliku između svetlosnih signala uzrokovanih prisustvom planeta i zvezdanih aktivnosti. 

 - Bez obzira na to kako gledamo na zvezdu, čini se da postoje najmanje četiri planete koje se kreću po svojoj orbiti -  dodaje on.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

За Други долазак Христов...имамо значи: две алтернативе....! Размислите....?

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija