• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/informer

30.08.2017

19:14

(VIDEO) NASA POKAZALA REDAK SNIMAK NAJBRŽEG AVION IKAD: Ameri spremaju naslednika, koji će biti duplo brži!

Zanimljivosti

(VIDEO) NASA POKAZALA REDAK SNIMAK NAJBRŽEG AVION IKAD: Ameri spremaju naslednika, koji će biti duplo brži!

Podeli vest

Sa maksimalnom brzinom većom od 3.2 maha (3.500 km/h), Lockheed SR-71 Blackbird ili Crna Ptica najbrži je avion koji je ikada postojao

Ovaj tip izviđačke letelice proizvodila je kompanija Lokid Martin šezdesetih godina, a povučena je iz upotrebe pred raspad Sovjetskog Saveza.

Lokid pravi Crnu pticu 2

Kompanija "Lokid Martin" najavila je da će razviti hipersoničnu špijunsku letelicu "SR-72", koja će biti naslednik legendarne „SR-71 Crne ptice".
Maskimalna brzina biće mu, navodno, dva puta veća od svog prethodnika, a kako se ističe biće sličnih dimenzija. Kao i kod "Crne ptice" i na novoj letelici tajna u postizanju ogromne brzine biće motor.
Poznati američki konstruktor aviona saopštio je za časopis Aviation Week da su planovi za letelicu koja može da dostigne šest maha (jedan mah - 1.225 kilometara na sat) već napravljeni.
Američka vojska želi da sa "SR-72" ima špijunsku letelicu koja može brzo da deluje. "Lokid Martin" kaže da bi manju demonstracionu letelicu, veličine "raptora", mogla da napravi do 2023. godine, a da će "SR-72" ući u službu 2030. godine.

Pri najvećim brzinama, njeno titanijumsko telo zagrevalo bi se do temperature od 480 stepeni Celzijusovih, a uzdizala se do visine od 25.900 metara. Piloti su zato nosili specijalna odela otporna na pritisak, koja su imala astronautske kacige.

(VIDEO) BRŽI OD RAKETE! Rusija u strogoj tajnosti razvija novu leteću zver - MIG 41!

Od 1964. do 1998. godine ukupno je proizvedeno 32 aviona, koji su uspešno preživeli više od 4.000 operacija. 

Naslednik ove letelice - Lockheed SR-72, trenutno je navodno u izradi, prenosi Biznis insajder.

Na insistiranje američkog kongresa, tri letelice su vraćene u akciju u periodu između 1995. i 1998. godine, a NASA ih je koristila u naučne svrhe sve do 1999. godine. 

(VIDEO) TAKO TO RADI NOVI RUSKI MiG 35: Prvi demostracioni let aviona koji je STRAH I TREPET ZA NATO!

Ovaj izviđački avion povučen je na kraju iz upotrebe bez prikladne zamene. 

Glavni razlog za to je bila previsoka cena operacija. Američke vazdušne snage su, osim toga, sumnjale da SR-71 neće moći da se nosi sa novim sovjetskim (kasnije ruskim) PVO sistemima i presretačima kao što su to mogli novi modeli. Upravo zato su se naknadno protivili inicijativi kongresa da se avion vrati u upotrebu.

AMERI RAPTORIMA PLAŠE RUSE: Lovci F-35 stigli u Britaniju!

Prema navodima američkih vazdušnih snaga, troškovi SR-71 iznosili su oko 200.000 dolara po satu leta. 

Takođe, cena održavanja ove letelice je prerasla sva očekivanja, a kad se tome doda logistička podrška, tačnije punjenje gorivom tokom leta (što je koštalo dodatnih 18.000 dolara po satu), cena je bila neprihvatljiva.

(VIDEO) ODUZIMA DAH! MIG 29 BRZINOM OD 2.000 KM/H LETI U STRATOSFERI! Ovaj avion braniće nebo Srbije!

Budući da se Hladni rat bližio kraju, troškovi više nisu mogli da se opravdaju, pa je na kraju najbrži avion završio u muzeju.

dogs of war

Ruski MiG 31 bio je dostojan protivnik Blekbirdu

Iako se SAD hvali da je Blackbird bio nedostižan za tadašnji SSSR u oktobru 1986. godine došlo je do bliskog susreta sa ruskim MiG 31, a incident je mogao da prouzrokuje treći svetski rat.
Britanski istoričar Pol Krikmor u knjizi "Lokid blekbrd, više od tajnih misija" detaljno opisuje susret američkog špijunskog supersoničnog aviona „Lokid SR-71 Crna ptica" i najboljeg sovjetskog presretača tog doba "miga-31".
Šestog oktobra 1986. "SR-71" je špijunirao sovjetsku flotu balističkih podmornica u priobalju Murmanska. Međutim, "crna ptica" nije bila sama na nebu. 
Pilot je otkrio istoričaru da je u daljini, možda na nekih 160 kilometara, video dugačak i bleštav kondenzacioni trag kako ide prema američkim avionima.
- Znao sam da je to ruski lovac, verovatno 'mig-31', tad najnoviji sovjetski presretač. Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacioni trag iza nas. Znao sam da ruski pilot lako vidi naš trag, baš kao i mi njegov - dodao je pilot.
Pretpostavio je da je sovjetski pilot, poput njega, "zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da se trudi da bude najbolji".
- Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode - rekao je pilot.
Navodi se da "SR-71" nije imao nikakvu odbranu od raketa, ali su smatrali da je malo verovatno da bi eventualno ispaljeni projektil mogao da ih pogodi zbog visine na kojoj su bili i velike brzine kojom su se kretali.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sergej

pre 6 godina

A ne pišu zašto je Crna ptica povučena iz upotrebe jer su Rusi izveli tipično presretanje sa Mig31 a drugi put su je sa šest Migova opkolili ja sam gledao jedan interviju sa Američkim pilotom Crne ptice i on je rekao da nema svrhe i opravdanja postojanje Crne ptice.

mladen

pre 6 godina

a ko je snimio sve avione zajedno u punoj brizini u letu. isto je veliko pitanje odakle su slike satelita pravljene.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija