• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

28.09.2017

19:19

(VIDEO) ČUVA NAŠE NEBO VEĆ 55 GODINA, VREME JE DA GA ODMENE MIGOVI 29:  Bez njih 101. lovačka eskadrila VS ne može!

Zanimljivosti

(VIDEO) ČUVA NAŠE NEBO VEĆ 55 GODINA, VREME JE DA GA ODMENE MIGOVI 29: Bez njih 101. lovačka eskadrila VS ne može!

Podeli vest

U senci iščekivane isporuke ruskih aviona, Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije obeležava punih 55 godina od ulaska aviona "mig-21" u naše oružane snage. Pouzdani lovac, pet i po decenija od prvog farbanja u domaće oznake i dalje brine o nebu nad Srbijom

Jugoslovenska armija pre tačno pet i po decenija pojačala se tada najboljim i najpouzdanijim avionom čiji je rok trajanja debelo zagazio i u 21. vek. 

Operacija "Dijamant" 

Operacijom "Dijamant" iz 1963. godine izraelska tajna služba Mosad domogla se ovog sovjetskog lovca, koji je predat Amerikancima na ispitivanje. Kao odgovor na široku proizvodnju "dvadeset jedinice" SAD su razvile avion visokih performansi "F-104 starfajter".

U trenutku kada su, uz najstrože mere tajnosti stigle na batajnički aerodrom, ove letelice bile su ravne tehnološkom čudu i važile su za najmodernije lovce na svetu. Bili su to prvi nadzvučni lovci i presretači koji su mogli da lete i dejstvuju noću, kao i u svim meteo uslovima.

CRKNITE DUŠEBRIŽNICI! Šojgu dolazi u Srbiju na dan oslobođenja Beograda, PUTIN ŠALJE MIGOVE, TENKOVE, S 300...!

Uz "mig-21", u JNA je u upotrebu ušla i K-13, prva vođena raketa vazduh-vazduh koja je korišćena u Jugoslaviji, pišu Novosti.

Prvih pet aviona "mig-21" sletelo je na batajnički aerodrom 14. septembra 1962. godine. Ova isporuka poklopila se sa otopljavanjem odnosa sa Sovjetskim Savezom u vreme predsednika Nikite Hruščova i zaokretom u nabavci vojne tehnike od Zapada ka Istoku. 

Iako je početni izbor vazduhoplovaca bio francuski "miraž", nova letelica na prvi manevar osvojila je srca jugoslovenskih pilota.

(VIDEO) AMERI SE NAORUŽALI RUSKIM MIGOVIMA I SUHOJMA: Moldavija i Ukrajina im prodali kompletne eskadrile!

- Avion "mig-21" po mnogo čemu je jedinstvena letelica - navode piloti koji su leteli na "miguši".

 - Pouzdan, moćan i dobrih performansi, stvara neponovljiv osećaj letenja. Tehnologija napreduje, proizvedeni su bolje letelice, ali "balalajka" je u pravom smislu reči - avion za sva vremena.

Operacija isporuke izvedena je pod šifrovanim imenom "Romanija" i obavljena je daleko od očiju javnosti. 

Za novoprispele "migove" uvedeno je i posebno jugoslovensko ime L-12 ("lovac 12"), kako se ni na osnovu dokumentacije ne bi moglo pretpostaviti o kojim letelicama je reč. 

To je ustanovilo i tradiciju domaćih oznaka za letelice Ratnog vazduhoplovstva, koja postoji i danas.

(VIDEO) PET RUSKIH ORUŽJA OD KOJIH STRAHUJE NATO: Nisu to migovi, ni suhoji, niti bulava, to je nešto mnogo strašnije!

Jugoslavija je naručila 40 letelica, a poslednji avioni ovog kontingenta sleteli su na Batajnicu 1966. godine. Raspoređeni su u tadašnji 204. lovački puk, a već 1968. naći će se i u sastavu 117. lovačkog puka na zagrebačkom Plesu i na novom aerodromu-tvrđavi Željava kod Bihaća. 

Pouzdan, moćan i dobrih performansi, stvara neponovljiv osećaj letenja. Tehnologija napreduje, proizvedeni su bolje letelice, ali "balalajka" je u pravom smislu reči avion za sva vremena

Mnogobrojne letelice ovog tipa nabavljane narednih decenija, raspoređivane su po strogim vojnim planovima, a po raspadu Jugoslavije gro aviona preraspoređen je na batajnički aerodrom.

(VIDEO) DVA DIVIZIONA S 300 U SRBIJI ZNAČE 50 AVIONA MANJE ZA NATO: Evo zašto zapad plaši odluka Beograda!

Avioni "mig-21" i danas lete u sastavu 101. lovačke avijacijske eskadrile Vojske Srbije. U ovom trenutku Vojska Srbije na spisku ima 21 avion tipa "bis" i više dvosedih aviona UM, ali je jedan broj proglašen suvišnim zbog isteka vremenskih resursa. Pozudani ruski lovac u sistemu je borbenog dežurstva sistema PVO, naoružan i spreman da poleti.

RUSKI MINISTAR ODBRANE ŠOJGU OTVORENO PORUČIO BEOGRADU: Rusija hoće vojni savez sa Srbijom!

Lovac "mig-21" avion je sa verovatno najbogatijim borbenim iskustvom u novijoj istoriji, a korišćen je u sukobima širom sveta. Prvih decenija korišćenja bio je obavijen velom misterije i veoma interesantan agentima zapadnih armija. 

Tanjug

Operacijom "Dijamant" iz 1963. godine izraelska tajna služba Mosad domogla se ovog sovjetskog lovca, koji je predat Amerikancima na ispitivanje. Kao odgovor na široku proizvodnju "dvadeset jedinice" SAD su razvile avion visokih performansi "F-104 starfajter".


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija