• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vostok.rs

18.10.2017

18:56

(VIDEO) DOVOLJNO JE REĆI ADMIRAL KUZNJECOV: Ruskog monstruma od broda sa razlogom se plaši i NATO i SAD!

Zanimljivosti

(VIDEO) DOVOLJNO JE REĆI ADMIRAL KUZNJECOV: Ruskog monstruma od broda sa razlogom se plaši i NATO i SAD!

Podeli vest

Teška krstarica-nosač aviona ''Admiral Kuznecov'' decenijama je strah je i trepet za NATO i SAD mornaricu. Evo i zašto

Informer prenosi nekoliko zanimljivih činjenica o ponosu ruske flote


Jedini u svojoj vrsti

''Admiral Kuznecov'' je krstarica-nosač aviona, odnosno nosač-aviona s moćnim raketnim oružjem. 

Rusija je jedina država u svetu koja ima ''do zuba naoružan'' nosača aviona. Sve ostale države imaju nosače avione, odnosno plutajuće vazdušne aerodrome

Najveći

To je najveći brod koji je projektovan u SSSR i Rusiji.

(VIDEO) BUDIMO PONOSNI NA VOJSKU SRBIJE: Evo šta vas 20. oktobra očekuje na paradi SLOBODA 2017

Brod s mnoštvom imena

''Admiral Kuznecov'' je rekorder među ruskim bojnim brodovima po broju imena. Prvo se nazivao ''Riga'', potom je preimenovan u ''Leonida Brežnjeva'', potom mu je ime promenjeno u ''Tbillisi''. Na kraju je dobio ime po legendarnom sovjetskom admiralu Nikolaju Gerasimoviču Kuznjecovu.

Zakrivljena poletna pista umesto katapulta

Brod je mogao imati katapult, no iz ekonomskih razloga vojno rukovodstvo je inzistiralo na uzletnoj palubi sa skakaonicom za avione morske avijacije s običnim uzletanjem i sletanjem.

pritnscreen

Piloti se obučavaju na kopnu

Još u sovjetsko vrijeme na Krimu je izgrađen specijalni kopneni centar za obuku vojnih pilota koji upravljaju avionima baziranim na "Admiralu Kuznjecovu", s pistom koja predstavlja imitaciju palube ruskog nosača aviona.

Ovaj centar je dugo bio u vlasništvu Ukrajine, a od 2014. godine ponovno je pripao Rusiji.

(VIDEO) SRPSKI MIGOVI DOBIJAJU NAJSAVREMENIJU OPREMU: Dogovorena treća faza opremanja NOVIH LOVAČKIH AVIONA!

Može sam sebe odbraniti


„Admiral Kuznjecov" je vrlo dobro naoružan brod. Doduše, i njega moraju pratiti drugi ratni brodovi, ali ne u tolikom broju kao njegove američke "kolege". 

U slučaju potrebe brod može sam sebe obraniti. Ima 12 protivbrodskih sistema "Granit", šest automatskih topova AK-630, dva protivpodmornička sistema "Udav" s 60 dubinskih bombi, protivvazdušni raketni sistem "Kinžal" i raketno-artiljerijski sistem "Kortik". 

Neprijatelj se ne može čak ni približiti nosaču aviona, ni iz vazduha, niti kroz vodu.

Spasavanje nosača aviona

Ukrajina se mogla dokopati "Admirala Kuznjecova" poslije raspada Sovjetskog Saveza. Iako je brod pripadao Severnoj floti, ukrajinske vlasti su proglasile da je taj nosač aviona njihovo vlasništvo, jer se 1991. godine nalazio na testiranju u Crnomorskoj floti, u Feodosiji, tako da je posle raspada ostao u Ukrajini. 

RUSKI GENERAL PONIZIO BRITANSKOG MINISTRA: U borbi protiv džihadista vaš doprinos je NEMERLJIV U BEZNAČAJNOSTI!

Međutim, prvi zamenik komandanta Severne flote hitno je doputovao u Ukrajinu i uspeo izvući brod. On je naredio da nosač aviona odmah podigne sidro i isplovi u pravcu Severodvinska. Brod je s ugašenim svetlima napustio luku, i zatim je tri nedelje putovao do svoje baze, bez aviona i bez dve trećine posade, koja je u tom trenutku bila na odmoru. 

Viceadmiral je tada dobro procenio da se mornari lako mogu vratiti i vozom, a avioni koji su ostali u obali mogu i sami doleteti.

Čudom opstao

Da je "Admiral Kuznjecov" ostao u Ukrajini snašla bi ga nezavidna sudbina koja je zadesila ostale brodove projekta 1143. 

Krstarica "Kijev" pretvorena je u muzej i hotel, i služi kao turistička atrakcija u Kini. 

"Uljanovsk" je otišao u staro železo, a brodovi "Novorossijsk" i Minsk" prodati su Južnoj Koreji budzašto. "Minsk" je na kraju završio u Kini gdje je isto pretvoren u muzej. 

PRIZNALI I AMERI, PUTINOV ŠAH-MAT U SIRIJI: Moskva nadigrala Vašington, RUSIJA PREUZELA BLISKI ISTOK!

Ukrajina je prodala Kini i ratni brod "Varjag" kao ploveći kazino, ali je kinesko rukovodstvo odlučilo od njega napraviti vlastiti nosač aviona "Liaoning", i to je bio prvi brod takve vrste u Ratnoj mornarici Kine.

Nezamenjiv

Ruski generalštab je 2015. godine najavio izgradnju drugog nosača aviona.

Međutim, državni program naoružavanja do 2020. godine ne predviđa izgradnju ove vrste brodova, tako da će "Admiral Kuznjecov" i u sledećem vremenu ostati jedini ruski nosač aviona koji brani interese Rusije u svetskim okeanima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija