• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

28.10.2017

10:19

(VIDEO) NA OVAJ DAN SMO ČEKALI DECENIJAMA! Prema Zemlji se kreće POSETILAC IZ DALEKE GALAKSIJE!

Zanimljivosti

(VIDEO) NA OVAJ DAN SMO ČEKALI DECENIJAMA! Prema Zemlji se kreće POSETILAC IZ DALEKE GALAKSIJE!

Podeli vest

Po prvi put primećen je “posetilac” iz međuzvezdanog svemira u našem Sunčevom sistemu, piše “Spejs”. Međuzvezdani objekat, poznat kao A/2017 U1, detektovan je prošle nedelje uz pomoć teleskopa Pan-STARRS 1 na Havajima

 - Na ovaj dan smo čekali decenijama. Dugo se teoretisalo da takvi objekti postoje – asteroidi ili komete koje se kreću između zvezda i povremeno prođu kroz Sunčev sistem – ali ovo je prvi put da je to detektovano. Za sada, sve govori da je objekat u pitanju međuzvezdani, ali će više podataka pomoći da se to i potvrdi  -  naveo je u saopštenju Pol Čodas, direktor Centra za istraživanje objekata blizu Zemlje NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.

Ovaj rani zaključak bazira se na hiperboličnoj orbiti objekta – činjenici da njegova putanja izvodi telo van Sunčevog sistema. I drugi hiperbolični objekti su primećivani ranije, ali su ih gravitaciona dejstva planeta izbacivala.

A/2017 U1 nije imao taj problem. Teoretski, ispuštanje gasova bi moglo odgurati kometu na hiperboličnu putanju, ali izgleda da to nije slučaj sa A/2017 U1, kaže Metju Holman, direktor Centra za manje planete u Kembridžu, Masačusets, organizacije koja prikuplja podatke o asteroidima i kometama u Sunčevom sistemu.

Nije jasno šta je tačno taj objekat. Kad je A/2017 U1 prvi put primećen mislilo se da je u pitanju kometa, zbog čega je nazvana C/2017 U1. Dalje opservacije pokazale su da nema komu – oblak gasa i prašine oko jezgra, pa je ime promenjeno u odnosu na trenutno asteroidsko određenje.

Holman smatra da je objekat više led nego kamen, zato što tela koja se formiraju relativno daleko od zvezda – usled čega je verovatnije da će otići iz solarnog sistema u međuzvezdani svemir – uglavnom imaju više leda.

Pixabay

Holman je takođe istakao da komete nemaju uvek vidnu komu.

Astronomi su rekonstruisali putanju objekta kroz Sunčev sistem koristeći se onim što su znali o orbiti A/2017 U1.

Smatra se da je ovaj objekat, širok oko 400 metara, došao iz pravca sazvežđa Lire, kretajući se kroz svemir brzinom od skoro 92.000 kilometara na sat.

A/2017 U1 je prešao ravan u kojoj orbitira osam velikih planeta našeg sistema, 2. septembra je proleteo unutrašnju orbitu Merkura, a nedelju dana kasnije prošao je najbliže Suncu.

Najbliže Zemlji je prišao 14. oktobra, kada je bio udaljen 24 miliona kilometara, što je oko 60 puta udaljenost Zemlja-Mesec.

Objekat se trenutno kreće ka spoljnom delu Sunčevog sistema brzinom od 156.400 km/h, u pravcu sazvežđa Pegaz.

Astronomi će ga proučiti nizom različitih teleskopa pre nego što nestane iz našeg vidokruga zauvek.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija